Η μελέτη αυτή ερευνά τον πολιτικό λόγο των αρχαίων Ελλήνων· με άλλα λόγια, έχει ως αφετηριακό γνωστικό της αντικείμενο τον αρχαιοελληνικό λόγο για την πόλη, τον πολίτη και το πολίτευμα, για την πολιτική, τον πολιτικό και το πολιτικό. Πρωτογενές υλικό αναφοράς της είναι τα πολλά σωζόμενα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών και πεζογράφων, στα οποία εντοπίζεται η ανάπτυξη του πολιτικού τους στοχασμού. Στα κείμενα αυτά προβάλλουν άμεσα ή έμμεσα ποικίλες πτυχές του πολιτικού φαινομένου.
Ο συγγραφέας
Ο Βασίλειος Μπετσάκος σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτορας στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Έχει εργαστεί στη Μέση Εκπαίδευση, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), και σε τμήματα της Φιλοσοφικής και Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 είναι μόνιμο μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στον πυρήνα των επιστημονικών του ενδιαφερόντων βρίσκεται η φιλοσοφική διδασκαλία του Αριστοτέλη και η πρόσληψή της στη χριστιανική γραμματεία. Έχει συγγράψει μονογραφίες για θέματα αριστοτελικής φιλοσοφίας και υπομνηματισμένες μεταφράσεις αριστοτελικών πραγματειών. Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε Συνέδρια, Διεθνή και Πανελλήνια. Ως εξωτερικός εμπειρογνώμων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση, έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών και σχολικών εγχειριδίων.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.