Μετά τους New York Times και το Politico, άλλο ένα παγκόσμιας εμβέλειας Μέσο ασχολήθηκε με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στη χώρα μας.
Στο "μικροσκόπιο" ακόμη ενός μεγάλου διεθνούς Μέσου μπήκε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, το οποίο προσελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου.
Μετά το άρθρο των New York Times με τίτλο "Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ξεκάθαρη", αλλά και το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico που φέρνει νέα στοιχεία για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Κομισιόν, σειρά στις δημοσιεύσεις πήραν οι Financial Times.
Πρόκειται για ακόμη ένα παγκόσμιας εμβέλειας Μέσο που ειδικεύεται σε οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα και το οποίο έκανε μία σύντομη καταγραφή των όσων έχουν "δονήσει" τον τελευταίο μήνα το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα των FT έχει τίτλο "Οι ελληνικές υποθέσεις υποκλοπών προκαλούν καύσωνα στον Μητσοτάκη", ενώ ξεκινά με τις "απαντήσεις" που ζητά ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την "παραδοχή της ΕΥΠ ότι παρακολουθούσε το τηλέφωνό του", ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για "τον ρόλο του στην υπόθεση".
Το άρθρο αναφέρει τις αποκαλύψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αποτελούν, όπως αναφέρει, "οξύ πολιτικό πρόβλημα για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του", προαναγγέλλοντας και τη συζήτηση στη Βουλή με ένα σχόλιο για κοινό ουσιαστικά "μέτωπο" της αντιπολίτευσης προκειμένου "να μειώσουν τη δημοτικότητα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού".
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο πρόσφατο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου "αρνήθηκε πως η υποκλοπή ήταν παράνομη, αλλά είπε ότι ήταν λάθος", ενώ στέκεται και στη δήλωσή του περί "σκοτεινών δυνάμεων", για την οποία επικαλείται πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό και το οποίο φέρεται να είπε πως "δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών. . . με άμεσους και έμμεσους τρόπους", φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Ρωσία.
Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά και στην υπόθεση του Θανάσης Κουκάκη, δημοσιογράφου που "έχει συνεισφέρει στο παρελθόν στους Financial Times" και την παρακολούθησή του από το Predator, καθώς και στις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα.
Τέλος, κλείνει με τις εξελίξεις της τρέχουσας εβδομάδας και τη χθεσινή σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Η "βόμβα" Politico και ο διασυρμός της κυβέρνησης που στοχοποίησε την αρθογράφο
Υπενθυμίζεται πως χθες, το Politico έφερε νέα δεδομένα γύρω από τη στάση της κυβέρνησης όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Κομισιόν, μέσω αλληλογραφίας, για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων.
Συγκεκριμένα, το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ανέφερε πως στις 29 Ιουλίου, η Κομισιόν είχε ζητήσει μέσω επιστολής της προς την Αθήνα "απαντήσεις για το Predatorgate".
Στις 2 Αυγούστου έλαβε επιστολή από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. -προς την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν-, η οποία ανέφερε:
"Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα θεωρούσαμε συνετό στο μέλλον να αποφεύγετε να ενστερνίζεστε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά Μέσα τα οποία δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους".
Παράλληλα, το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει πως "ενώ η απάντηση επιμένει ότι οι 'ελληνικές αρχές είναι στη διάθεση της Επιτροπής, με πνεύμα συνεργασίας και με διάθεση να εργαστούν από κοινού για τον κοινό μας στόχο που είναι η προστασία του κράτους δικαίου", το μήνυμα της Αθήνας είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: Μην ασχολείστε".
Εν συνεχεία, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας φέρεται να σημείωσε: "Πιστεύω ειλικρινά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό από το να ακολουθούμε τη διαδικασία της αλληλογραφίας, η οποία είναι βασισμένη σε δημοσιεύματα Μέσων ενημέρωσης που πρέπει να αποδειχτεί αν είναι τεκμηριωμένα".
Σχολιάζοντας το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου Τύπου Γιάννη Οικονόμου, έκανε λόγο για "ανακριβέστατο δημοσίευμα", αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η δημοσιογράφος είναι ΣΥΡΙΖΑ.
Τη στοχοποίηση της δημοσιογράφου Νεκταρίας Σταμούλη πάντως διαδέχτηκε η στήριξη στο πλευρό της από το Μέσο στο οποίο εργάζεται. Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, αφού πρώτα τονίζει την επαγγελματική ακεραιότητά της δημοσιογράφου, προσθέτει ότι διαπίστωσαν ότι οι αναφορές της στο επίμαχο έγγραφο, είναι "απολύτως ακριβείς".
"Το POLITICO στηρίζει την αξιοπιστία και την ακεραιότητα του ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη. Η Σταμούλη είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης του POLITICO. Άρχισε να συνεργάζεται μαζί μας το 2019 μετά από περισσότερα από επτά χρόνια ρεπορτάζ στην Wall Street Journal. Είναι επίσης πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ελλαδας. Ως απάντηση στην ουσία της καταγγελίας, εξετάσαμε την επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στην ΕΕ Ιωάννη Βράιλα και δηλώνουμε ικανοποιημένοι που τα όσα ανέφερε η Νεκταρία Σταμούλη στο θέμα της Τετάρτης είναι απολύτως ακριβή", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Politico.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.