από τους Global Times.
Τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης γίνονται ακόμη πιο οξυμένα. Το πρόσφατο σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream αποκάλυψε πόσο εύθραυστη είναι η ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης. Αλλά ακόμη και καθώς η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται, η Ευρώπη εξακολουθεί να ακολουθεί τη σκληρή γραμμή της Ουάσινγκτον κατά της Ρωσίας, χωρίς να εξετάζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια τέτοια πολιτική για την ίδια.
Την Τετάρτη, με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για την "προσχώρηση στη Ρωσία" σε τέσσερις ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προτείνει τον όγδοο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις ελπίδες της Ευρώπης να επιλύσει τα τρέχοντα ενεργειακά της προβλήματα.
Αποτελεί απόλυτη τραγωδία για την Ευρώπη το γεγονός ότι η εξάρτησή της από την Ουάσιγκτον έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να πρέπει να χορεύει στο ρυθμό των Ηνωμένων Πολιτειών στη ρωσική πολιτική της. Οι χώρες της ΕΕ αύξησαν σταδιακά τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας. Στο τέλος, τόσο η ΕΕ όσο και η Ρωσία θα υποφέρουν, αλλά οι ανάγκες των ΗΠΑ θα ικανοποιηθούν.
Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και ο έλεγχος της οικονομίας της έχουν παρεμποδιστεί σημαντικά από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και τη χειραγώγηση από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη έχει περιπέσει σε σύγχυση αφού έχει χάσει τη στρατηγική της αυτονομία, γεγονός που οδηγεί στην εμφάνιση ενός ορισμένου παραλογισμού. Οι απερίσκεπτες αποφάσεις επιβολής κυρώσεων από αξιωματούχους της ΕΕ βλάπτουν την ίδια την Ευρώπη, καθώς ορισμένοι άνθρωποι και εταιρείες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ήπειρο μπροστά στην εντεινόμενη κρίση.
Όταν ξέσπασε η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, πολλοί Ευρωπαίοι πίστεψαν ότι ήταν αυτοί και οι Αμερικανοί εναντίον των Ρώσων. Αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε: η Ευρώπη είναι επίσης ένα κομμάτι κρέας στο μπλοκ κοπής της Ουάσινγκτον.
Τα δεινά της Ευρώπης αξίζει να ληφθούν υπόψη από τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδίως από ορισμένους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού: όταν ακολουθούν τυφλά τις ΗΠΑ για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στον κόσμο, ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά
Οι χώρες αυτές πρέπει επίσης να δουν ότι καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να την επιβαρύνει προκειμένου να επωφεληθεί από τις καταστροφές που υφίσταται.
Αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν πρόσφατα ένα τέτοιο φαινόμενο. Λόγω παραγόντων όπως η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες εγκαταλείπουν την Ευρώπη και μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει τις εταιρείες χάλυβα και λιπασμάτων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα εποχή αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό περιοδικό Modern Diplomacy επεσήμανε επίσης ότι το ευρωπαϊκό κοινό θα μένει πλέον όλο και περισσότερο πίσω, καθώς ο πλούτος της ηπείρου φεύγει, κυρίως προς τις ΗΠΑ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι η απώλεια της βεβαιότητας. Ολόκληρη η ήπειρος βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο. Με ένα σημαντικό αποτέλεσμα διάχυσης και διάχυσης, η ρωσο-ουκρανική στρατιωτική σύγκρουση είναι πιθανό να ενταθεί. Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε γεωπολιτική αναταραχή, αλλά, το σημαντικότερο, αποδυναμώνει ή και εξανεμίζει τις δυνατότητες ευημερίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την τρέχουσα κρίση στην Ευρώπη από κάθε άποψη σχεδόν. Από οικονομική άποψη, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μετακινούνται προς τις ΗΠΑ και οι ενεργειακές απαιτήσεις της Ευρώπης για τη Ρωσία έχουν μεταφερθεί επιτυχώς στις ΗΠΑ. Όσο πιο χαοτική είναι η κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία, τόσο περισσότερο θα θησαυρίζουν οι Αμερικανοί έμποροι όπλων.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρενέβησαν στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση μέσω του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας την εξάρτηση της Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας από τις ΗΠΑ και αποδυναμώνοντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.
Μπροστά στα πλεονεκτήματα και τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ευρώπη έχει περιέλθει σε μια παθητική κατάσταση. Κατόπιν προτροπής της Ουάσινγκτον, η ΕΕ έχει καταστήσει κύριο στόχο της την καταπολέμηση της υποτιθέμενης ρωσικής απειλής και των πιθανών συνεπειών της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει σημαντικό αριθμό οικονομικών συμφερόντων. Επιπλέον, η Ευρώπη δεν διαθέτει πολλούς πόρους για να διαθέσει τις δικές της αμυντικές ικανότητες, οπότε πρέπει να βασίζεται περισσότερο στο ΝΑΤΟ.
Η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη έχει καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου της στρατηγικής αυτονομίας. Αυτό είναι καταστροφικό για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή ανισορροπία στη συνολική γεωπολιτική κατάσταση και να αποτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.
πηγή: Histoire et Societe
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.