Μόλις κυκλοφόρησε νέο άκρως αποκαλυπτικό άρθρο των New York Times σχετικά με τις παρακολουθήσεις, τον ρόλο των Ισραηλινών και… το «Ελληνικό δράμα» – Το δημοσιεύουμε αυτούσιο
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε δημόσια θέση πέρυσι κατά της κατάχρησης του spyware με στόχο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους: Έθεσε στη μαύρη λίστα τον πιο διαβόητο κατασκευαστή των εργαλείων hacking, την ισραηλινή εταιρεία NSO Group.
Ωστόσο, η παγκόσμια βιομηχανία εμπορικού spyware – που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλουν στα κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα – συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το χρησιμοποιεί.
Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών αναπτύσσει κρυφά λογισμικό υποκλοπής spyware από διαφορετική ισραηλινή εταιρεία, σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν τις λειτουργίες της υπηρεσίας, στην πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση εμπορικού spyware από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, η χρήση spyware συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σε όλο τον κόσμο, με νέες εταιρείες – οι οποίες απασχολούν πρώην ισραηλινούς βετεράνους της κυβερνοκατασκοπείας, ορισμένοι από τους οποίους εργάζονταν για την NSO – μπαίνουν για να καλύψουν το κενό που άφησε η μαύρη λίστα. Με αυτήν την επόμενη γενιά επιχειρήσεων, η τεχνολογία που κάποτε βρισκόταν στα χέρια ενός μικρού αριθμού εθνών είναι τώρα πανταχού παρούσα — μεταμορφώνοντας το τοπίο της κυβερνητικής κατασκοπείας.
Μια εταιρεία που πουλάει ένα εργαλείο χάκερ που ονομάζεται Predator και διευθύνεται από έναν πρώην Ισραηλινό στρατηγό από γραφεία στην Ελλάδα,
βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικού σκανδάλου στην Αθήνα σχετικά με τη χρήση του spyware εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων.
Μετά από ερωτήσεις από τους New York Times, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, τη Μαδαγασκάρη.
Οι Times έλαβαν επίσης μια επιχειρηματική πρόταση που έκανε η Intellexa για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ουκρανία, η οποία απέρριψε την προσφορά πωλήσεων.
Το Predator βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων και την έλλειψη ισχυρών διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων.
Η έρευνα των Times βασίζεται σε εξέταση χιλιάδων σελίδων εγγράφων — συμπεριλαμβανομένων σφραγισμένων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών μαρτυριών στην Ελλάδα και μυστικής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας — καθώς και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, νόμους εκτελεστικοί φορείς, στελέχη επιχειρήσεων και θύματα hacking σε πέντε χώρες.
Τα πιο εξελιγμένα εργαλεία spyware – όπως το Pegasus της NSO – διαθέτουν τεχνολογία «μηδενικού κλικ», που σημαίνει ότι μπορούν να εξαγάγουν κρυφά και εξ αποστάσεως τα πάντα από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο για να δώσει στον Pegasus απομακρυσμένη πρόσβαση.
Μπορούν επίσης να μετατρέψουν το κινητό τηλέφωνο σε συσκευή παρακολούθησης και μυστικής καταγραφής, επιτρέποντας στο τηλέφωνο να κατασκοπεύει τον ιδιοκτήτη του. Αλλά και τα εργαλεία hacking χωρίς δυνατότητα μηδενικού κλικ, τα οποία είναι σημαντικά φθηνότερα, έχουν επίσης σημαντική αγορά.
Το εμπορικό spyware έχει χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις αστυνομικές δυνάμεις για να χακάρουν τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από δίκτυα ναρκωτικών και τρομοκρατικές ομάδες.
Αλλά έχει επίσης γίνει κατάχρηση από πολλά αυταρχικά καθεστώτα και δημοκρατίες για να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους. Αυτό οδήγησε τις κυβερνήσεις σε μια μερικές φορές βασανισμένη λογική για τη χρήση τους – συμπεριλαμβανομένης μιας αναδυόμενης θέσης του Λευκού Οίκου ότι η αιτιολόγηση για τη χρήση αυτών των ισχυρών όπλων εξαρτάται εν μέρει από το ποιος τα χρησιμοποιεί και εναντίον ποιου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιο βαθμό τάξης στο παγκόσμιο χάος, αλλά σε αυτό το περιβάλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν ρόλο και εμπρηστή και πυροσβέστη. Εκτός από τη χρήση spyware από την D.E.A. — στην προκειμένη περίπτωση, ένα εργαλείο που ονομάζεται Graphite, κατασκευασμένο από την ισραηλινή εταιρεία Paragon — η C.I.A. κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ αγόρασε το Pegasus για την κυβέρνηση του Τζιμπουτί, η οποία χρησιμοποιούσε το εργαλείο χάκερ για τουλάχιστον ένα χρόνο. Και αξιωματούχοι του F.B.I. έκαναν ώθηση στα τέλη του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 για να αναπτύξουν το Pegasus στις δικές τους ποινικές έρευνες προτού το γραφείο εγκαταλείψει τελικά την ιδέα.
Σε δήλωσή της στους Times, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ανέφερε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες της Δίωξης χρησιμοποιούν κάθε νόμιμο ερευνητικό εργαλείο για την καταδίωξη των αλλοδαπών καρτέλ και άτομα που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο που ευθύνονται για τους θανάτους από ναρκωτικά 107.622 Αμερικανών πέρυσι».
Ο Steven Feldstein, ειδικός στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον, έχει τεκμηριώσει τη χρήση spyware από τουλάχιστον 73 χώρες.
«Οι ποινές εναντίον της NSO και των παρόμοιων της είναι σημαντικές», είπε. «Αλλά στην πραγματικότητα, άλλοι πωλητές μπαίνουν μέσα [σ.σ. στο χώρο]. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα εξαφανιστεί».
Εμπρηστής και πυροσβέστης
Για περισσότερο από μια δεκαετία, η NSO πούλησε το Pegasus σε κατασκοπευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο. Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε από την εταιρεία να εξασφαλίσει άδειες πριν εξάγει το spyware της σε μια συγκεκριμένη υπηρεσία επιβολής του νόμου ή υπηρεσία πληροφοριών.
Αυτό επέτρεψε στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποκτήσει διπλωματική μόχλευση σε χώρες που επιθυμούσαν να αγοράσουν το Pegasus, όπως το Μεξικό, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. Αλλά ένα βουνό από στοιχεία για την κακοποίηση του Pegasus συσσωρεύτηκε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε δράση: Πριν από ένα χρόνο, τοποθέτησε την NSO και μια άλλη ισραηλινή εταιρεία, την Candiru, σε μια μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου — απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τις εταιρείες χάκερ. Τον Οκτώβριο, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε για τους κινδύνους του spyware στο περίγραμμα στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, το οποίο είπε ότι η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει την «παράνομη χρήση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού spyware και της τεχνολογίας παρακολούθησης, και θα σταθούμε ενάντια στον ψηφιακό αυταρχισμό».
Η κυβέρνηση συντονίζει μια έρευνα για το ποιες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει το Pegasus ή άλλα εργαλεία spyware εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων στο εξωτερικό.
Το Κογκρέσο επεξεργάζεται ένα δικομματικό νομοσχέδιο που απαιτεί από τον διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών να εκπονήσει μια αξιολόγηση των κινδύνων αντικατασκοπείας για τις Ηνωμένες Πολιτείες από ξένα εμπορικά spyware. Το νομοσχέδιο θα δώσει επίσης στον διευθυντή των εθνικών πληροφοριών την εξουσία να απαγορεύσει τη χρήση spyware από οποιαδήποτε υπηρεσία πληροφοριών. Ο Λευκός Οίκος επεξεργάζεται ένα εκτελεστικό διάταγμα με άλλους περιορισμούς στη χρήση spyware.
Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Ο Λευκός Οίκος επιτρέπει στη D.E.A. να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το Graphite, το εργαλείο χάκερ που κατασκευάζει η Paragon με έδρα το Ισραήλ, για τις επιχειρήσεις της κατά των καρτέλ ναρκωτικών.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το εκτελεστικό διάταγμα του Λευκού Οίκου που ετοιμάζεται θα στόχευε το spyware που ενέχει «κινδύνους αντικατασκοπείας και ασφάλειας» ή έχει χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα από ξένες κυβερνήσεις. Εάν προκύψουν τέτοια στοιχεία εναντίον της Paragon, ο αξιωματούχος είπε, ο Λευκός Οίκος αναμένει ότι η κυβέρνηση θα τερματίσει τη σύμβασή της με την εταιρεία.
«Η κυβέρνηση ήταν σαφές ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ερευνητικά εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από ξένες κυβερνήσεις ή άτομα για να στοχοποιήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το προσωπικό μας, ή για να στοχεύσουν την κοινωνία των πολιτών, να καταστείλουν τη διαφωνία ή να επιτρέψουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο αξιωματούχος. «Αναμένουμε από όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες να ενεργούν με συνέπεια με αυτήν την πολιτική».
Παρόμοια με το Pegasus, το εργαλείο NSO, το Graphite spyware μπορεί να εισβάλει στο κινητό τηλέφωνο του στόχου του και να εξάγει το περιεχόμενό του. Αλλά σε αντίθεση με το Pegasus, που συλλέγει δεδομένα που είναι αποθηκευμένα μέσα στο ίδιο το τηλέφωνο, το Graphite συλλέγει κυρίως δεδομένα από το cloud,
μετά τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων από το τηλέφωνο. Αυτό μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την ανακάλυψη του hack και της κλοπής πληροφοριών, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Ένας αξιωματούχος της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών δήλωσε ότι το Graphite είχε χρησιμοποιηθεί μόνο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, για τις επιχειρήσεις του οργανισμού κατά των διακινητών ναρκωτικών. Η υπηρεσία δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Graphite είχε χρησιμοποιηθεί εναντίον Αμερικανών που ζουν στο εξωτερικό ή σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία χειριζόταν πληροφορίες σχετικά με Αμερικανούς πολίτες – μηνύματα, τηλεφωνικές επαφές ή άλλες πληροφορίες – που έλαβε η υπηρεσία όταν χρησιμοποιούσε το Graphite εναντίον των στόχων της.
Οι αξιωματούχοι στη D.E.A. συναντήθηκαν το 2014 με την NSO σχετικά με την αγορά του Pegasus για τις δραστηριότητές της, μια συνάντηση που αναφέρθηκε νωρίτερα από το Vice News, αλλά η υπηρεσία αποφάσισε να μην αγοράσει το spyware.Οι πωλήσεις της Paragon ελέγχονται από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία ενέκρινε την πώληση Graphite στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που γνωρίζει τις συμφωνίες αδειοδότησης αμυντικών εξαγωγών του Ισραήλ.
Η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια από τον Ehud Schneorson, πρώην διοικητή της Μονάδας 8200, του ισοδύναμου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. Λίγες δημόσιες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για την εταιρεία. δεν έχει ιστοσελίδα. Τα περισσότερα από τα στελέχη της εταιρείας είναι βετεράνοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ορισμένοι από τους οποίους εργάζονταν για την NSO, σύμφωνα με δύο πρώην αξιωματικούς της Μονάδας 8200 και έναν ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο.
Ο Ehud Barak, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, κάθεται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και τα αμερικανικά χρήματα βοηθούν στη χρηματοδότηση των εργασιών της. Η Battery Ventures, ένα fund με έδρα τη Βοστώνη, αναφέρει την Paragon ως μία από τις εταιρείες στις οποίες επενδύει. Ένας εκπρόσωπος της Paragon αρνήθηκε να σχολιάσει.
Παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αγοράζει και αναπτύσσει ισραηλινής κατασκευής λογισμικό υποκλοπής με το ένα χέρι, η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να χαλιναγωγήσει την εμπορική βιομηχανία spyware με το άλλο έχει φθήρει τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι πίεσαν να αφαιρέσουν τους NSO και Candiru από τη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Amir Eshel, ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, είπε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το εμπορικό spyware.
Παρά αυτές τις προσπάθειες, είπε ο κ. Eshel, «ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να μας απαντήσουν, να αντιμετωπίσουν το θέμα ή να εξηγήσουν την άποψή τους».
Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στη μαύρη λίστα των NSO και Candiru είχε οικονομικό αντίκτυπο. Για να αποτρέψει τη μαύρη λίστα άλλων εταιρειών, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στην τοπική βιομηχανία κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των χωρών στις οποίες αυτές οι εταιρείες μπορούν ενδεχομένως να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε 37 από 110, σύμφωνα με δύο ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους και ένα στέλεχος ισραηλινής εταιρείας τεχνολογίας. Με λιγότερες χώρες να είναι διαθέσιμες ως πιθανοί αγοραστές, πολλές ισραηλινές εταιρείες spyware, η πιο γνωστή NSO, έχουν δεχθεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα. Άλλοι τρεις έχουν χρεοκοπήσει. Αυτό το νέο τοπίο, ωστόσο, έδωσε νέες ευκαιρίες σε άλλους να αδράξουν.
Εμφανίζεται ο «αρπακτικός» – Predator
Ο Ταλ Ντίλιαν έκανε ακριβώς αυτό.
Πρώην στρατηγός της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο κ. Ντίλιαν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις το 2003 μετά από εσωτερική έρευνα που δημιούργησε υποψίες ότι είχε εμπλακεί σε κακοδιαχείριση κεφαλαίων, σύμφωνα με τρία άτομα που ήταν ανώτερα στελέχη των στρατιωτικών πληροφοριών.
Τελικά μετακόμισε στην Κύπρο, ένα νησιωτικό έθνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει γίνει αγαπημένος προορισμός τα τελευταία χρόνια για εταιρείες παρακολούθησης και εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο.
Το 2008 στην Κύπρο, ο κ. Ντίλιαν συνίδρυσε την Circles, μια εταιρεία που χρησιμοποίησε μια τεχνολογία κατασκοπείας που ήταν τελειοποιημένη από το Ισραήλ, γνωστή ως Signaling System 7. Την πούλησε και συνέχισε να ιδρύει άλλες εταιρείες που πουλούσαν προϊόντα επιτήρησης. Ήταν περήφανος που στρατολόγησε τους καλύτερους χάκερ, συμπεριλαμβανομένων πρώην ειδικών spyware από την πιο ελίτ μονάδα κυβερνοκατασκοπείας του Ισραηλινού στρατού.
Ο Ντίλιαν δεν απάντησε σε αιτήματα για συνέντευξη ή σε γραπτές ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν απευθείας και μέσω των δικηγόρων του στην Κύπρο και το Ισραήλ.
Για αρκετά χρόνια μετά την πώληση των Circles, η Κύπρος ήταν καλή με τον κ. Ντίλιαν. Στη συνέχεια, το 2019, έδωσε συνέντευξη στο Forbes από ένα φορτηγό παρακολούθησης που διέσχιζε την κυπριακή πόλη Λάρνακα. Έδωσε μια εικονική επίδειξη της ικανότητας του φορτηγού να χακάρει οποιοδήποτε κοντινό τηλέφωνο και να κλέψει WhatsApp και μηνύματα κειμένου από ανυποψίαστους στόχους.
Ερωτηθείς σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη χρήση των προϊόντων του, ο κ. Ντίλιαν είπε στο Forbes ότι «συνεργαζόμαστε με τα καλά παιδιά». Πρόσθεσε, «Και μερικές φορές τα καλά παιδιά δεν συμπεριφέρονται».
Οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν σύντομα αίτημα για τη σύλληψή του μέσω της Interpol, της παγκόσμιας αστυνομικής υπηρεσίας, για παράνομη παρακολούθηση. Ο δικηγόρος του πέτυχε τελικά να διευθετήσει το επεισόδιο με πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ (1 εκατομμύριο δολάρια) που καταβλήθηκε μέσω της εταιρείας του κ. Ντίλιαν, αλλά δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτος για επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο, είπαν αρκετοί Κύπριοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ο κύριος Ντίλιαν δεν τελείωσε. Άλλαξε στρατόπεδο και πήγε στην Αθήνα και ίδρυσε την Intellexa εκεί το 2020, όταν άρχισε να εμπορεύεται επιθετικά το νέο του προϊόν spyware, το Predator.
Το Predator απαιτεί από τον στοχευόμενο χρήστη να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο για να μολύνει το τηλέφωνο του χρήστη, ενώ το Pegasus μολύνει το τηλέφωνο χωρίς καμία ενέργεια από τον στόχο.
Οι μολύνσεις από τα «αρπακτικά» έρχονται με τη μορφή προσεκτικά κατασκευασμένων, εξατομικευμένων στιγμιαίων μηνυμάτων και το δόλωμα — μολυσμένους συνδέσμους που μιμούνται καθιερωμένους ιστότοπους. Μια έρευνα για το Predator από τη Meta κατέγραψε περίπου 300 τέτοιες τοποθεσίες που οι ειδικοί είχαν βρει ότι χρησιμοποιούνταν για μολύνσεις από Predator.
Από την άνοιξη του 2020, η Intellexa λειτουργούσε από γραφεία κατά μήκος της ελληνικής πρωτεύουσας της Ριβιέρας, της νότιας ακτογραμμής της που ευνοείται από τους ψηφιακούς νομάδες σερφ και τα διεθνή αστέρια του αθλητισμού. Σύμφωνα με εμπιστευτικά αρχεία που εξετάστηκαν από τους The Times καθώς και από τα προφίλ του προσωπικού του LinkedIn, η εταιρεία προσέλαβε τουλάχιστον οκτώ Ισραηλινούς, αρκετοί από τους οποίους είχαν παρελθόν στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας.
Ο κ. Eshel, το υπουργείο του οποίου επιβλέπει τις άδειες εξαγωγής για λογισμικό υποκλοπής spyware, είπε ότι είχε λίγη εξουσία να ελέγξει τι έκαναν ο κ. Ντίλιαν ή άλλοι πρώην πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών όταν ίδρυσαν επιχειρήσεις εκτός Ισραήλ.
«Σίγουρα με ενοχλεί το γεγονός ότι ένας βετεράνος των μονάδων πληροφοριών και του κυβερνοχώρου μας, ο οποίος απασχολεί άλλους πρώην ανώτερους αξιωματούχους, δρα σε όλο τον κόσμο χωρίς καμία επίβλεψη», είπε.
Η Intellexa εξέτασε επίσης ευκαιρίες που υπήρχαν στον τομέα της NSO. Η Ουκρανία είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να αποκτήσει τον Pegasus, αλλά η προσπάθεια απέτυχε αφού η ισραηλινή κυβέρνηση εμπόδισε την NSO να πουλήσει στην Ουκρανία λόγω ανησυχίας ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τη σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία.
Η Intellexa μπήκε μέσα. Η πρώτη πλήρης τέτοια εμπορική πρόταση spyware που δημοσιοποιήθηκε. Το έγγραφο, με ημερομηνία Φεβρουαρίου 2021, καυχιέται για τις δυνατότητες του Predator και προσφέρει ακόμη και μια γραμμή βοήθειας 24/7.
Για 13,6 εκατομμύρια ευρώ (14,3 εκατομμύρια δολάρια) για τον πρώτο χρόνο, η Intellexa πρόσφερε στην Ουκρανία ένα βασικό πακέτο 20 ταυτόχρονων μολύνσεων με το Predator και ένα «περιοδικό» με 400 hacks εγχώριων αριθμών, καθώς και εκπαίδευση και ένα κέντρο βοήθειας όλο το εικοσιτετράωρο. Εάν η Ουκρανία ήθελε να χρησιμοποιήσει το Predator σε μη ουκρανικούς αριθμούς, η τιμή θα ανέβαινε κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.
Η Ουκρανία απέρριψε τη βολή, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Οι λόγοι της Ουκρανίας για τον θάνατο του Predator είναι ασαφείς, αλλά αυτό δεν φάνηκε να αποθαρρύνει την Intellexa ή τον κύριο Ντίλιαν.
Απαλλαγμένη από τους περιορισμούς της ισραηλινής κυβερνητικής νομοθεσίας και η λειτουργία της χωρίς ουσιαστική επίβλεψη στην Αθήνα, η εταιρεία διεύρυνε το πελατολόγιο της
Η Meta, καθώς και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ένας οργανισμός παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας, εντόπισαν το Predator στην Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Ομάν, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Γερμανία. Αυτές οι τοποθεσίες προσδιορίστηκαν μέσω σαρώσεων στο Διαδίκτυο για διακομιστές που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το λογισμικό κατασκοπείας
Ένα Ελληνικό δράμα
Παρά τις καταγγελίες, η Ελλάδα παραδέχτηκε ότι υποστήριξε την Intellexa και το spyware της με ζωτικό τρόπο: δίνοντας άδεια στην εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, η κυβέρνηση της οποίας έχει ιστορικό καταστολής των διαφωνούντων.
Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa την 15η Νοεμβρίου 2021. Σε ένδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου είχε ξεκινήσει εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για την εταιρεία.Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει το spyware ως πιθανό όπλο και καλεί τις αρχές να χορηγούν άδειες εξαγωγής μετά από δέουσα επιμέλεια για να αποφευχθεί η κατάχρησή του.
Ακριβώς έξω από τις ακτές της Ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη είναι το τέταρτο φτωχότερο έθνος στον κόσμο. Παλεύει με τη διαφθορά, ειδικά στις βιομηχανίες εξόρυξης και πετρελαίου που αποφέρουν δισεκατομμύρια ετησίως για τις εταιρείες. Οι αξιωματούχοι της Μαδαγασκάρης δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Στην Ελλάδα, το Predator βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας εγχώριας πολιτικής δίνης.
Το έπος ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν η ελληνική εφημερίδα Inside Story ανέφερε ότι το Predator είχε χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το τηλέφωνο ενός τοπικού ρεπόρτερ. Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο βρήκε τη μόλυνση. Δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν σύντομα ότι και αυτοί είχαν στοχοποιηθεί, ο καθένας με ιατροδικαστικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς. Και οι τρεις υποψιάζονται ότι το ελληνικό κράτος διέταξε την παρακολούθηση τους και έχουν καταθέσει μηνύσεις. Ο Θανάσης Κουκάκης, ερευνητής ρεπόρτερ, μήνυσε τον κ. Ντίλιαν και τους συνεργάτες του στην Intellexa.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή παρακολούθησης χρησιμοποιώντας το Predator και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει το spyware.
Ακόμα κι έτσι, ο ανιψιός του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε την πολιτική εποπτεία της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου spyware τον Αύγουστο, αν και αρνείται οποιοδήποτε ρόλο σε αυτό. Την ίδια περίπου εποχή, ο πρωθυπουργός απέλυσε τον αρχηγό των εθνικών πληροφοριών.
Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της με έδρα την Αθήνα.
Τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι κάποιος εκτελεί μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το Predator στην Ελλάδα — απλώς δεν ξέρει ποιος.
«Για να είμαι ξεκάθαρος, ποτέ δεν ισχυρίστηκα – και ποτέ δεν ισχυρίστηκε η κυβέρνηση – ότι δεν υπήρξαν hacks και δυνάμεις που να χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει παράνομο spyware σε όλη την Ευρώπη».
πηγή: nytimes.com © μετάφρασης Antimedia
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.