Στην ουσία του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών επικεντρώθηκε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στην Ομιλία της επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας, χτες Δευτέρα 22/1/24 στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς, όπως επεσήμανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η επιστολική ψήφος είναι δικαίωμα των συμπολιτών μας, δικαίωμα των συμπατριωτών μας κυρίως στο εξωτερικό.
Για άλλη μια φορά, η Πλεύση Ελευθερίας, τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή καθαρά, σταθερή στις αρχές και τις αξίες της. Η καθιέρωση της Επιστολικής ψήφου είναι κατοχύρωση ενός δικαιώματος και ειδικά για τις Ευρωεκλογές, είναι επιπλέον η κατοχύρωση της ισότητας ως προς τη διαδικασία, με δεδομένο ότι οι πολίτες πολλών άλλων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν σαφής ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη δυνατότητα της Επιστολικής ψήφου ως προς τις Εθνικές εκλογές για τους συμπατριώτες μας του Εξωτερικού. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα και είναι διαστρέβλωση το να παρουσιάζεται η Επιστολική ψήφος ως αντισυνταγματική πρωτοβουλία.
Είναι παραφωνία, πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, η αναφορά στο Σύνταγμα και τη λαϊκή κυριαρχία από πολιτικές δυνάμεις που είτε περιφρόνησαν την ετυμηγορία του μοναδικού πρόσφατου δημοψηφίσματος είτε ουδέποτε αναγνώρισαν την αξία και τη βαρύτητα του Συντάγματος.
Για την Πλεύση Ελευθερίας είναι ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα είναι κάτι πολύ σοβαρό, ότι τυχόν αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες από πλευράς της Κυβέρνησης πρέπει πάραυτα να αποκρούονται από την Αντιπολίτευση και ότι το να γίνονται ενστάσεις και να συζητείται το Σύνταγμα ως κάτι σοβαρό είναι πράγματι μια πρόοδος, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας έχει επανειλημμένα αναδείξει ότι πλείστες φορές και το Σύνταγμα και η Δημοκρατία και η Κοινοβουλευτική λειτουργία έχουν περιφρονηθεί από τις εκάστοτε Κυβερνητικές πρακτικές.
Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε αναφορικά με τα δικαιώματα, τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο πολλών τοποθετήσεων και εμπνεύσεων και προτάσεων τον τελευταίο καιρό, ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν τίθενται σε δημοψήφισμα, κι αυτό ως προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών για το γάμο και την τεκνοθεσία, τα οποία κάποιοι αρνούνται να αναγνωρίσουν σαν να είναι οι ίδιοι ανώτεροι.
Για την Πλεύση Ελευθερίας είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο έχει πάρα πολλά σημεία βελτίωσης, εγείρει όμως τον προβληματισμό μας, τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο οποίος είναι κομβικός, για την κατάργηση της δυνατότητας ψήφου στα εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες του Εξωτερικού και θα καλούμε μέχρι τέλους την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την προσέγγιση και η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού να ισχύσει παράλληλα με τη δυνατότητα ψήφου στα Προξενεία εκεί όπου υπήρχε.
Η Επιστολική ψήφος πρέπει να είναι επιλογή κι όχι επιβολή.
Αν και αντιλαμβανόμαστε, τόνισε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, τη δυσκολία η Κυβέρνηση να οργανώσει Προξενεία που προηγουμένως δεν λειτούργησαν ως εκλογικά κέντρα, εντούτοις η Πλεύση Ελευθερίας δεν δέχεται να μην λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα Προξενεία όπου έχει διενεργηθεί κατ’ επανάληψη η εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο αναιρεί αυτό που υποστηρίχθηκε από όλους τον Ιούλιο, δηλαδή το να λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Η Πλεύση Ελευθερίας δεσμεύτηκε σε αυτό και ποτέ δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις της, ότι δηλαδή τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν κανονικά και από εκεί και πέρα οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού θα επιλέξουν- για όποιους λόγους- να ψηφίσουν επιστολικά, χωρίς αυτό να είναι η αποκλειστική τους δυνατότητα.
Αντίστοιχα και για τα Άτομα Με Αναπηρία η επιστολική ψήφος πρέπει να είναι επιλογή κι όχι επιβολή και η Πολιτεία να σεβαστεί την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να ψηφίσουν με φυσική παρουσία αν το επιθυμούν και εναλλακτικά με επιστολική ψήφο.
Επίσης, είναι σημαντικό, τόνισε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, να ληφθούν από την Κυβέρνηση επιπλέον μέτρα για την κατοχύρωση της μυστικότητας της ψήφου με εξατομίκευση παράδοσης παραλαβής και τη διασφάλιση της εγκυρότητα της διαδικασίας.
Θα πρέπει η διαδικασία να είναι αεροστεγής, είπε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε τους προβληματισμούς των φοιτητών οι οποίοι εκπροσωπούμενοι από την Πρόεδρο της Φιλοσοφικής Σχολής ανησυχούν για πιέσεις που θα τους ασκηθούν από τα περιβάλλοντά τους καθώς αντίστοιχα και τους φοιτητές του Δημοκριτείου εκπροσωπούμενους από τον Πρόεδρο της Σχολής που είπαν ότι η επιστολική ψήφος θα είναι διευκόλυνση. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς και η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα των άρθρων 161 ως 164 του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι παρεμβάσεις επιρροής στη βούληση του εκλογέα να επισύρει ποινές κακουργηματικές. Επιπλέον, πρόσθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Πλεύση Ελευθερίας για πολλοστή φορά καλεί την Κυβέρνηση να οργανώσει εκλογικούς καταλόγους για τους φοιτητές και τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και αυτό είναι ένα αίτημα κι ένα πρόταγμα το οποίο η Πλεύση Ελευθερίας θέτει σε κάθε ευκαιρία.
Θα δυναμιτίσει τη συζήτηση και δεν θα βγει κερδισμένη η Δημοκρατία.
Αναφερόμενη στην τροπολογία που αιφνίδια και εκπρόθεσμα έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τη χαρακτήρισε ως μία όχι εύστοχη επιλογή, που μετατρέπει μια διαδικασία πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες σε διαδικασία που θα εμπνεύσει μεγαλύτερη καχυποψία. Και ήδη υπάρχουν πολλοί λόγοι καχυποψίας για τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, πολλές αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα και για τη Singular Logic και για πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν εγγυήσεις της εκλογικής διαδικασίας.
Τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη νομοτεχνική βελτίωση για τη νοηματική γλώσσα, γεγονός που οφείλεται στα αλλεπάλληλα διαβήματα και τις παρεμβάσεις της ίδιας με αυτό το αίτημα, και ενημέρωσε την Υπουργό για το αίτημα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας η διερμηνεία στη νοηματική να καταλαμβάνει τα 2/6 της οθόνης κι όχι το 1/6 που προβλέπει το Υπουργείο προκειμένου να είναι ευκρινώς ορατή.
Δείτε την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας:
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ξεκινήσατε δίνοντας τον λόγο «στον Πρόεδρο» της Πλεύσης Ελευθερίας, μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα, μιας και δεν έχουμε άλλη γυναίκα πολιτική αρχηγό, περίμενα να επαναφέρετε και το φύλο και ταυτόχρονα έδωσα την ευκαιρία σε όλους τους κυρίους να τοποθετηθούν ούσα gentlewoman!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Ζητώ συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μακάρι να με ακολουθήσετε στο παράδειγμα και κυρίως για τα ζητήματα που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του κοινοβουλευτικού λόγου ο οποίος πρέπει να εκπέμπει παιδεία και πολιτισμό και όχι σεξισμό, ρατσισμό και διακρίσεις πάσης φύσεως.
Θα ξεκινήσω με το συνολικό ζήτημα που συζητάμε και έχει να κάνει με ένα δικαίωμα, το δικαίωμα των συμπολιτών μας, των συμπατριωτών μας, κυρίως στο εξωτερικό, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.
Η Πλεύση Ελευθερίας έχει τοποθετηθεί καθαρά στο θέμα αυτό. Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου είναι κατοχύρωση ενός δικαιώματος και, όταν μιλάμε για τις ευρωεκλογές, είναι η κατοχύρωση μιας ισότητας ως προς τη διαδικασία, με δεδομένο ότι πολίτες πολλών άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.
Το άρθρο 51 του Συντάγματος ρητά κατοχυρώνει τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, και αυτό ως προς τις εθνικές εκλογές για τους συμπατριώτες μας του εξωτερικού. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα και είναι διαστρέβλωση το να παρουσιάζεται η επιστολική ψήφος και η κατοχύρωσή της ως μία αντισυνταγματική πρωτοβουλία.
Από την άλλη πλευρά βέβαια είναι και κάπως παράφωνες οι αναφορές προς το Σύνταγμα και προς τη λαϊκή κυριαρχία από πολιτικές δυνάμεις που είτε περιφρόνησαν την ετυμηγορία του μοναδικού πρόσφατου δημοψηφίσματος είτε ουδέποτε αναγνώρισαν την αξία και τη βαρύτητα του Συντάγματος.
Από πλευράς της Πλεύσης Ελευθερίας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα βεβαίως είναι κάτι πολύ σοβαρό, ότι η αντισυνταγματική πρωτοβουλία από πλευράς Κυβέρνησης βεβαίως πρέπει να αποκρούεται από την Αντιπολίτευση και ότι συνολικά το να γίνονται ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και να συζητιέται το Σύνταγμα ως κάτι σοβαρό είναι πράγματι μία πρόοδος, γιατί επανειλημμένα έχει περιφρονηθεί και το Σύνταγμα και η Δημοκρατία και η κοινοβουλευτική λειτουργία.
Βεβαίως στο ίδιο πλαίσιο οφείλω να πω, επειδή είναι αντικείμενο και πολλών τοποθετήσεων και πολλών εμπνεύσεων και προτάσεων, ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν τίθενται σε δημοψήφισμα -το λέω για κάποιες φαεινές ιδέες που ακούγονται ως προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών για την τεκνοθεσία- και βέβαια όλοι μας κρινόμαστε, ιδίως όταν αρνούνται κάποιοι την αναγνώριση δικαιωμάτων σε κάποιους άλλους σαν να είναι ανώτεροι.
Η Πλεύση Ελευθερίας θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά πεδία βελτίωσης και αυτά τα έχουμε εκθέσει. Είναι κορυφαίος και κομβικός προβληματισμός μας η κατάργηση της δυνατότητας ψήφου στα εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες του εξωτερικού και καλούμε την Κυβέρνηση μέχρι τέλους να αναθεωρήσει αυτή την προσέγγιση και η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού να ισχύσει παράλληλα με τη δυνατότητα ψήφου στα προξενεία, εκεί όπου υπήρχε. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία, όπως την εμφανίζει η Κυβέρνηση, να οργανώσει προξενεία που προηγουμένως δεν λειτούργησαν ως εκλογικά κέντρα, για να λειτουργήσουν για πρώτη φορά, αλλά δεν δεχόμαστε ότι εκεί όπου έχει κατ’ επανάληψη διενεργηθεί εκλογική διαδικασία τώρα δεν θα πραγματοποιηθεί.
Αντίστοιχα, κυρία Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτή, όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει μετ’ εμφάσεως το ζήτημα της υποχρέωσης της Πολιτείας μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές να οργανώσει ζωντανή εκλογική διαδικασία για τους συμπατριώτες μας του εξωτερικού που θα το επιλέξουν, γιατί η επιστολική ψήφος πρέπει να είναι επιλογή και όχι επιβολή. Δεν μπορεί να είναι αποκλειστικός τρόπος συμμετοχής δηλαδή στην ψηφοφορία και δεν μπορεί να καταργείται αυτό που ψηφίσαμε τον Ιούλιο όλοι μαζί, ότι δηλαδή θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Αυτό δεσμευτήκαμε όλοι μαζί -και εμείς παίρνουμε πολύ σοβαρά τη δέσμευσή μας και την ψήφο που δώσαμε-, ότι θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και από εκεί και πέρα οι συμπατριώτες μας που θα επιλέξουν, για όποιους λόγους, να ψηφίσουν επιστολικά θα έχουν αυτό το δικαίωμα και όχι αυτήν την αποκλειστική δυνατότητα. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας και σας καλούμε να το οργανώσετε, να υπάρξουν και ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους φοιτητές και ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση, σε άλλους τομείς. Είναι κάτι που τεχνικά μπορεί να οργανωθεί με την ίδια ταχύτητα που οργανώθηκε ο εμβολιασμός σε άλλη περιφέρεια από τη μία μέρα στην άλλη επί εποχής κορωνοϊού, και αυτά όλα είναι αιτήματα και προτάγματα από τα οποία δεν παραιτούμαστε.
Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την κατοχύρωση και της μυστικότητας της ψήφου, με εξατομίκευση της παράδοσης - παραλαβής και της εγκυρότητας της διαδικασίας. Η αυτοπρόσωπη παραλαβή είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντική. Σημαντικό είναι και το βήμα που κάνατε, αλλά σας καλούμε να κάνετε ένα ακόμη τολμηρότερο.
Και βέβαια έρχομαι στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία. Θα πω το ίδιο που είπα και για τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Η ψήφος με επιστολή πρέπει να είναι για τα άτομα με αναπηρία επιλογή και όχι επιβολή. Δεν αίρονται οι υποχρεώσεις της Πολιτείας να εξασφαλίσει προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία προκειμένου να ψηφίσουν.
Τα άτομα με αναπηρία, λοιπόν, πρέπει να έχουν πρόσβαση και τη δυνατότητα να ψηφίσουν επιστολικά.
Κυρία Υπουργέ, επί της νομοθετικής βελτίωσης που καταθέσατε για τη νοηματική γλώσσα, έχετε προβλέψει για το ένα έκτο (1/6) της οθόνης. Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας έχει ζητήσει τα δύο έκτα (2/6) της οθόνης, για να μπορεί πράγματι να είναι ορατή η οθόνη και δράττομαι της ευκαιρίας να σας το πω ήδη από τώρα.
Έρχομαι σε αυτό το οποίο προέκυψε με την κατάθεση της τροπολογίας. Νομίζω ότι δεν είναι εύστοχη επιλογή. Εκτός του ότι είναι εκπρόθεσμη, εκτός του ότι αναπλαισιώνει όλη τη συζήτηση, νομίζω ότι τελικά θα μετατρέψει μία διαδικασία πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες σε διαδικασία που θα εμπνεύσει ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία. Και έχουμε ήδη αρκετούς λόγους καχυποψίας για τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, πολλές αμφιβολίες και για το ηλεκτρονικό σύστημα και για τη Singular Logic και για πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν εγγυήσεις της εκλογικής διαδικασίας.
Ακούσαμε με προσοχή και τους φοιτητές που εκπροσωπούμενοι από την πρόεδρο της Φιλοσοφικής είπαν «εμείς ανησυχούμε ότι θα μας ασκηθούν πιέσεις από τα περιβάλλοντά μας» και τους φοιτητές που εκπροσωπούμενοι από τον πρόεδρο του Δημοκριτείου είπαν «για εμάς θα είναι μια διευκόλυνση». Θα πρέπει να ακούσουμε και τους νέους, θα πρέπει να ακούσουμε τις ανησυχίες. Θα πρέπει η διαδικασία να είναι αεροστεγής, κυρία Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτή, για να αποκλείσει περιπτώσεις βίας κατά των εκλογέων, εξαπάτησης εκλογέων, παραβίασης της μυστικότητας της ψηφοφορίας και νόθευσης εκλογής. Και ως προς τις παραμέτρους αυτές, γνωρίζετε καλά, είναι πάρα πολύ σοβαρές οι παρεμβάσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αλλά υπάρχουν και απαντήσεις. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει προτείνει την αυστηροποίηση των ποινών για αυτά τα αδικήματα των άρθρων 161 έως 164 του Ποινικού Κώδικα, που αποτελούν παρεμβάσεις εργοδοτικές ή άλλης επιρροής στη βούληση του εκλογέα, να μην προβλέπονται ως απλά πλημμελήματα ή και πταίσματα, αλλά να υπάρχουν αυστηρές, κακουργηματικές ποινές όταν ασκούνται πιέσεις σε εργαζομένους, σε άλλους αδύναμους πολίτες για την ψήφο τους. Σας το καταθέτουμε και επισήμως. Η δική μας βούληση δεν θα αλλάξει. Το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου το θεωρούμε δικαίωμα και δεν υπάρχει για την Πλεύση Ελευθερίας ζήτημα αντισυνταγματικότητας του αρχικού νομοσχεδίου. Υπάρχει ζήτημα εκπροθέσμου της τροπολογίας.
Υπάρχει ζήτημα εμπέδωσης μιας συνθήκης εμπιστοσύνης στον τρόπο με τον οποίο διαλεγόμαστε, ειδικά για τόσο σοβαρά πράγματα όπως είναι οι εκλογές.
Εγώ, κυρία Υπουργέ, σας προτείνω να κάνουμε μια συμφωνία κυριών και να δώσουμε το παράδειγμα. Η Πλεύση Ελευθερίας, εφόσον φέρετε νομοσχέδιο εκλογικού νόμου για το ίδιο δικαίωμα που ψηφίζουμε και για τις Ευρωεκλογές, πάλι θετικοί θα είμαστε. Σας το λέω -δεν έχω ποτέ καταληφθεί άλλο να λέω και άλλο να κάνω- μην επιμείνετε στη διαδικασία της τροπολογίας. Θα δυναμιτίσει τη συζήτηση και δεν θα βγει κερδισμένη η Δημοκρατία.
Σας ευχαριστώ.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Για άλλη μια φορά, η Πλεύση Ελευθερίας, τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή καθαρά, σταθερή στις αρχές και τις αξίες της. Η καθιέρωση της Επιστολικής ψήφου είναι κατοχύρωση ενός δικαιώματος και ειδικά για τις Ευρωεκλογές, είναι επιπλέον η κατοχύρωση της ισότητας ως προς τη διαδικασία, με δεδομένο ότι οι πολίτες πολλών άλλων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν σαφής ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη δυνατότητα της Επιστολικής ψήφου ως προς τις Εθνικές εκλογές για τους συμπατριώτες μας του Εξωτερικού. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα και είναι διαστρέβλωση το να παρουσιάζεται η Επιστολική ψήφος ως αντισυνταγματική πρωτοβουλία.
Είναι παραφωνία, πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου, η αναφορά στο Σύνταγμα και τη λαϊκή κυριαρχία από πολιτικές δυνάμεις που είτε περιφρόνησαν την ετυμηγορία του μοναδικού πρόσφατου δημοψηφίσματος είτε ουδέποτε αναγνώρισαν την αξία και τη βαρύτητα του Συντάγματος.
Για την Πλεύση Ελευθερίας είναι ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα είναι κάτι πολύ σοβαρό, ότι τυχόν αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες από πλευράς της Κυβέρνησης πρέπει πάραυτα να αποκρούονται από την Αντιπολίτευση και ότι το να γίνονται ενστάσεις και να συζητείται το Σύνταγμα ως κάτι σοβαρό είναι πράγματι μια πρόοδος, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας έχει επανειλημμένα αναδείξει ότι πλείστες φορές και το Σύνταγμα και η Δημοκρατία και η Κοινοβουλευτική λειτουργία έχουν περιφρονηθεί από τις εκάστοτε Κυβερνητικές πρακτικές.
Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε αναφορικά με τα δικαιώματα, τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο πολλών τοποθετήσεων και εμπνεύσεων και προτάσεων τον τελευταίο καιρό, ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν τίθενται σε δημοψήφισμα, κι αυτό ως προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών για το γάμο και την τεκνοθεσία, τα οποία κάποιοι αρνούνται να αναγνωρίσουν σαν να είναι οι ίδιοι ανώτεροι.
Για την Πλεύση Ελευθερίας είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο που εισάγει την επιστολική ψήφο έχει πάρα πολλά σημεία βελτίωσης, εγείρει όμως τον προβληματισμό μας, τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο οποίος είναι κομβικός, για την κατάργηση της δυνατότητας ψήφου στα εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες του Εξωτερικού και θα καλούμε μέχρι τέλους την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την προσέγγιση και η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού να ισχύσει παράλληλα με τη δυνατότητα ψήφου στα Προξενεία εκεί όπου υπήρχε.
Η Επιστολική ψήφος πρέπει να είναι επιλογή κι όχι επιβολή.
Αν και αντιλαμβανόμαστε, τόνισε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, τη δυσκολία η Κυβέρνηση να οργανώσει Προξενεία που προηγουμένως δεν λειτούργησαν ως εκλογικά κέντρα, εντούτοις η Πλεύση Ελευθερίας δεν δέχεται να μην λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα Προξενεία όπου έχει διενεργηθεί κατ’ επανάληψη η εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο αναιρεί αυτό που υποστηρίχθηκε από όλους τον Ιούλιο, δηλαδή το να λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Η Πλεύση Ελευθερίας δεσμεύτηκε σε αυτό και ποτέ δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις της, ότι δηλαδή τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού θα λειτουργήσουν κανονικά και από εκεί και πέρα οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού θα επιλέξουν- για όποιους λόγους- να ψηφίσουν επιστολικά, χωρίς αυτό να είναι η αποκλειστική τους δυνατότητα.
Αντίστοιχα και για τα Άτομα Με Αναπηρία η επιστολική ψήφος πρέπει να είναι επιλογή κι όχι επιβολή και η Πολιτεία να σεβαστεί την υποχρέωσή της να εξασφαλίσει προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να ψηφίσουν με φυσική παρουσία αν το επιθυμούν και εναλλακτικά με επιστολική ψήφο.
Επίσης, είναι σημαντικό, τόνισε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, να ληφθούν από την Κυβέρνηση επιπλέον μέτρα για την κατοχύρωση της μυστικότητας της ψήφου με εξατομίκευση παράδοσης παραλαβής και τη διασφάλιση της εγκυρότητα της διαδικασίας.
Θα πρέπει η διαδικασία να είναι αεροστεγής, είπε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε τους προβληματισμούς των φοιτητών οι οποίοι εκπροσωπούμενοι από την Πρόεδρο της Φιλοσοφικής Σχολής ανησυχούν για πιέσεις που θα τους ασκηθούν από τα περιβάλλοντά τους καθώς αντίστοιχα και τους φοιτητές του Δημοκριτείου εκπροσωπούμενους από τον Πρόεδρο της Σχολής που είπαν ότι η επιστολική ψήφος θα είναι διευκόλυνση. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς και η πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα των άρθρων 161 ως 164 του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι παρεμβάσεις επιρροής στη βούληση του εκλογέα να επισύρει ποινές κακουργηματικές. Επιπλέον, πρόσθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Πλεύση Ελευθερίας για πολλοστή φορά καλεί την Κυβέρνηση να οργανώσει εκλογικούς καταλόγους για τους φοιτητές και τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και αυτό είναι ένα αίτημα κι ένα πρόταγμα το οποίο η Πλεύση Ελευθερίας θέτει σε κάθε ευκαιρία.
Θα δυναμιτίσει τη συζήτηση και δεν θα βγει κερδισμένη η Δημοκρατία.
Αναφερόμενη στην τροπολογία που αιφνίδια και εκπρόθεσμα έφερε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τη χαρακτήρισε ως μία όχι εύστοχη επιλογή, που μετατρέπει μια διαδικασία πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες σε διαδικασία που θα εμπνεύσει μεγαλύτερη καχυποψία. Και ήδη υπάρχουν πολλοί λόγοι καχυποψίας για τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, πολλές αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα και για τη Singular Logic και για πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν εγγυήσεις της εκλογικής διαδικασίας.
Τέλος η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη νομοτεχνική βελτίωση για τη νοηματική γλώσσα, γεγονός που οφείλεται στα αλλεπάλληλα διαβήματα και τις παρεμβάσεις της ίδιας με αυτό το αίτημα, και ενημέρωσε την Υπουργό για το αίτημα της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας η διερμηνεία στη νοηματική να καταλαμβάνει τα 2/6 της οθόνης κι όχι το 1/6 που προβλέπει το Υπουργείο προκειμένου να είναι ευκρινώς ορατή.
Δείτε την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας:
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ξεκινήσατε δίνοντας τον λόγο «στον Πρόεδρο» της Πλεύσης Ελευθερίας, μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα, μιας και δεν έχουμε άλλη γυναίκα πολιτική αρχηγό, περίμενα να επαναφέρετε και το φύλο και ταυτόχρονα έδωσα την ευκαιρία σε όλους τους κυρίους να τοποθετηθούν ούσα gentlewoman!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Γεωργαντάς): Ζητώ συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μακάρι να με ακολουθήσετε στο παράδειγμα και κυρίως για τα ζητήματα που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του κοινοβουλευτικού λόγου ο οποίος πρέπει να εκπέμπει παιδεία και πολιτισμό και όχι σεξισμό, ρατσισμό και διακρίσεις πάσης φύσεως.
Θα ξεκινήσω με το συνολικό ζήτημα που συζητάμε και έχει να κάνει με ένα δικαίωμα, το δικαίωμα των συμπολιτών μας, των συμπατριωτών μας, κυρίως στο εξωτερικό, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.
Η Πλεύση Ελευθερίας έχει τοποθετηθεί καθαρά στο θέμα αυτό. Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου είναι κατοχύρωση ενός δικαιώματος και, όταν μιλάμε για τις ευρωεκλογές, είναι η κατοχύρωση μιας ισότητας ως προς τη διαδικασία, με δεδομένο ότι πολίτες πολλών άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.
Το άρθρο 51 του Συντάγματος ρητά κατοχυρώνει τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, και αυτό ως προς τις εθνικές εκλογές για τους συμπατριώτες μας του εξωτερικού. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα και είναι διαστρέβλωση το να παρουσιάζεται η επιστολική ψήφος και η κατοχύρωσή της ως μία αντισυνταγματική πρωτοβουλία.
Από την άλλη πλευρά βέβαια είναι και κάπως παράφωνες οι αναφορές προς το Σύνταγμα και προς τη λαϊκή κυριαρχία από πολιτικές δυνάμεις που είτε περιφρόνησαν την ετυμηγορία του μοναδικού πρόσφατου δημοψηφίσματος είτε ουδέποτε αναγνώρισαν την αξία και τη βαρύτητα του Συντάγματος.
Από πλευράς της Πλεύσης Ελευθερίας είναι πάρα πολύ ξεκάθαρο ότι το Σύνταγμα βεβαίως είναι κάτι πολύ σοβαρό, ότι η αντισυνταγματική πρωτοβουλία από πλευράς Κυβέρνησης βεβαίως πρέπει να αποκρούεται από την Αντιπολίτευση και ότι συνολικά το να γίνονται ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και να συζητιέται το Σύνταγμα ως κάτι σοβαρό είναι πράγματι μία πρόοδος, γιατί επανειλημμένα έχει περιφρονηθεί και το Σύνταγμα και η Δημοκρατία και η κοινοβουλευτική λειτουργία.
Βεβαίως στο ίδιο πλαίσιο οφείλω να πω, επειδή είναι αντικείμενο και πολλών τοποθετήσεων και πολλών εμπνεύσεων και προτάσεων, ότι τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν τίθενται σε δημοψήφισμα -το λέω για κάποιες φαεινές ιδέες που ακούγονται ως προς τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών για την τεκνοθεσία- και βέβαια όλοι μας κρινόμαστε, ιδίως όταν αρνούνται κάποιοι την αναγνώριση δικαιωμάτων σε κάποιους άλλους σαν να είναι ανώτεροι.
Η Πλεύση Ελευθερίας θεωρεί ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά πεδία βελτίωσης και αυτά τα έχουμε εκθέσει. Είναι κορυφαίος και κομβικός προβληματισμός μας η κατάργηση της δυνατότητας ψήφου στα εκλογικά τμήματα για τους Έλληνες του εξωτερικού και καλούμε την Κυβέρνηση μέχρι τέλους να αναθεωρήσει αυτή την προσέγγιση και η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού να ισχύσει παράλληλα με τη δυνατότητα ψήφου στα προξενεία, εκεί όπου υπήρχε. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία, όπως την εμφανίζει η Κυβέρνηση, να οργανώσει προξενεία που προηγουμένως δεν λειτούργησαν ως εκλογικά κέντρα, για να λειτουργήσουν για πρώτη φορά, αλλά δεν δεχόμαστε ότι εκεί όπου έχει κατ’ επανάληψη διενεργηθεί εκλογική διαδικασία τώρα δεν θα πραγματοποιηθεί.
Αντίστοιχα, κυρία Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτή, όπως γνωρίζετε, έχουμε θέσει μετ’ εμφάσεως το ζήτημα της υποχρέωσης της Πολιτείας μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές να οργανώσει ζωντανή εκλογική διαδικασία για τους συμπατριώτες μας του εξωτερικού που θα το επιλέξουν, γιατί η επιστολική ψήφος πρέπει να είναι επιλογή και όχι επιβολή. Δεν μπορεί να είναι αποκλειστικός τρόπος συμμετοχής δηλαδή στην ψηφοφορία και δεν μπορεί να καταργείται αυτό που ψηφίσαμε τον Ιούλιο όλοι μαζί, ότι δηλαδή θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Αυτό δεσμευτήκαμε όλοι μαζί -και εμείς παίρνουμε πολύ σοβαρά τη δέσμευσή μας και την ψήφο που δώσαμε-, ότι θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα του εξωτερικού και από εκεί και πέρα οι συμπατριώτες μας που θα επιλέξουν, για όποιους λόγους, να ψηφίσουν επιστολικά θα έχουν αυτό το δικαίωμα και όχι αυτήν την αποκλειστική δυνατότητα. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας και σας καλούμε να το οργανώσετε, να υπάρξουν και ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους φοιτητές και ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, στην εστίαση, σε άλλους τομείς. Είναι κάτι που τεχνικά μπορεί να οργανωθεί με την ίδια ταχύτητα που οργανώθηκε ο εμβολιασμός σε άλλη περιφέρεια από τη μία μέρα στην άλλη επί εποχής κορωνοϊού, και αυτά όλα είναι αιτήματα και προτάγματα από τα οποία δεν παραιτούμαστε.
Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την κατοχύρωση και της μυστικότητας της ψήφου, με εξατομίκευση της παράδοσης - παραλαβής και της εγκυρότητας της διαδικασίας. Η αυτοπρόσωπη παραλαβή είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντική. Σημαντικό είναι και το βήμα που κάνατε, αλλά σας καλούμε να κάνετε ένα ακόμη τολμηρότερο.
Και βέβαια έρχομαι στα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία. Θα πω το ίδιο που είπα και για τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Η ψήφος με επιστολή πρέπει να είναι για τα άτομα με αναπηρία επιλογή και όχι επιβολή. Δεν αίρονται οι υποχρεώσεις της Πολιτείας να εξασφαλίσει προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία προκειμένου να ψηφίσουν.
Τα άτομα με αναπηρία, λοιπόν, πρέπει να έχουν πρόσβαση και τη δυνατότητα να ψηφίσουν επιστολικά.
Κυρία Υπουργέ, επί της νομοθετικής βελτίωσης που καταθέσατε για τη νοηματική γλώσσα, έχετε προβλέψει για το ένα έκτο (1/6) της οθόνης. Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας έχει ζητήσει τα δύο έκτα (2/6) της οθόνης, για να μπορεί πράγματι να είναι ορατή η οθόνη και δράττομαι της ευκαιρίας να σας το πω ήδη από τώρα.
Έρχομαι σε αυτό το οποίο προέκυψε με την κατάθεση της τροπολογίας. Νομίζω ότι δεν είναι εύστοχη επιλογή. Εκτός του ότι είναι εκπρόθεσμη, εκτός του ότι αναπλαισιώνει όλη τη συζήτηση, νομίζω ότι τελικά θα μετατρέψει μία διαδικασία πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές διαδικασίες σε διαδικασία που θα εμπνεύσει ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία. Και έχουμε ήδη αρκετούς λόγους καχυποψίας για τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, πολλές αμφιβολίες και για το ηλεκτρονικό σύστημα και για τη Singular Logic και για πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν εγγυήσεις της εκλογικής διαδικασίας.
Ακούσαμε με προσοχή και τους φοιτητές που εκπροσωπούμενοι από την πρόεδρο της Φιλοσοφικής είπαν «εμείς ανησυχούμε ότι θα μας ασκηθούν πιέσεις από τα περιβάλλοντά μας» και τους φοιτητές που εκπροσωπούμενοι από τον πρόεδρο του Δημοκριτείου είπαν «για εμάς θα είναι μια διευκόλυνση». Θα πρέπει να ακούσουμε και τους νέους, θα πρέπει να ακούσουμε τις ανησυχίες. Θα πρέπει η διαδικασία να είναι αεροστεγής, κυρία Υπουργέ και κύριε Αναπληρωτή, για να αποκλείσει περιπτώσεις βίας κατά των εκλογέων, εξαπάτησης εκλογέων, παραβίασης της μυστικότητας της ψηφοφορίας και νόθευσης εκλογής. Και ως προς τις παραμέτρους αυτές, γνωρίζετε καλά, είναι πάρα πολύ σοβαρές οι παρεμβάσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, αλλά υπάρχουν και απαντήσεις. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει προτείνει την αυστηροποίηση των ποινών για αυτά τα αδικήματα των άρθρων 161 έως 164 του Ποινικού Κώδικα, που αποτελούν παρεμβάσεις εργοδοτικές ή άλλης επιρροής στη βούληση του εκλογέα, να μην προβλέπονται ως απλά πλημμελήματα ή και πταίσματα, αλλά να υπάρχουν αυστηρές, κακουργηματικές ποινές όταν ασκούνται πιέσεις σε εργαζομένους, σε άλλους αδύναμους πολίτες για την ψήφο τους. Σας το καταθέτουμε και επισήμως. Η δική μας βούληση δεν θα αλλάξει. Το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου το θεωρούμε δικαίωμα και δεν υπάρχει για την Πλεύση Ελευθερίας ζήτημα αντισυνταγματικότητας του αρχικού νομοσχεδίου. Υπάρχει ζήτημα εκπροθέσμου της τροπολογίας.
Υπάρχει ζήτημα εμπέδωσης μιας συνθήκης εμπιστοσύνης στον τρόπο με τον οποίο διαλεγόμαστε, ειδικά για τόσο σοβαρά πράγματα όπως είναι οι εκλογές.
Εγώ, κυρία Υπουργέ, σας προτείνω να κάνουμε μια συμφωνία κυριών και να δώσουμε το παράδειγμα. Η Πλεύση Ελευθερίας, εφόσον φέρετε νομοσχέδιο εκλογικού νόμου για το ίδιο δικαίωμα που ψηφίζουμε και για τις Ευρωεκλογές, πάλι θετικοί θα είμαστε. Σας το λέω -δεν έχω ποτέ καταληφθεί άλλο να λέω και άλλο να κάνω- μην επιμείνετε στη διαδικασία της τροπολογίας. Θα δυναμιτίσει τη συζήτηση και δεν θα βγει κερδισμένη η Δημοκρατία.
Σας ευχαριστώ.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.