του Απόστολου Λυκεσά

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσοι προέβλεπαν πως το κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης θα περνούσε στα χέρια του τέως ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, καθώς εταιρεία συμφερόντων του αγόρασε το «φιλέτο» των 161 στρεμμάτων για μόλις 19,5 εκατ. ευρώ.

Η«Κασσάνδρα» είχε για μια ακόμη φορά δίκιο στις προβλέψεις της, αλλά για πολλοστή φορά οι προειδοποιήσεις της αποδείχθηκαν μάταιες. Οσοι και όσες προέβλεπαν ότι για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης είχε εκδηλώσει από καιρό ενδιαφέρον και θα κατέληγε τελικά στα χέρια του Δημήτρη Μελισσανίδη, χθες επιβεβαιώθηκαν περίτρανα. Το ΤΑΙΠΕΔ -ύστερα από δέκα χρόνια αντίσταση των κινημάτων της περιοχής- με τις συνήθεις θριαμβολογίες του ανακοίνωσε ότι «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας» πωλήθηκαν σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη έναντι 19,5 εκατομμυρίων ευρώ, όσο θα κόστιζαν δηλαδή δυο-τρεις καλοκαιρινές μετεγγραφές για την ΑΕΚ!!!

Μία από τις ομορφότερες περιοχές και ακτές της Θεσσαλονίκης, μια ανάσα κυριολεκτικά από το αεροδρόμιο της πόλης, ένας χώρος 161 στρεμμάτων στον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες Θεσσαλονικείς έχουν περάσει τα καλοκαίρια τους, περνάει στα χέρια ιδιωτών που μπορούν να χτίσουν πλέον τους «τουριστικούς παραδείσους» για λίγους.

Το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι στις 25/7/2024 «ενέκρινε τον τελικό Πίνακα Κατάταξης των Επιλέξιμων Επενδυτών για την αξιοποίηση του ακινήτου Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας, στον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στον οποίο την πρώτη θέση κατέλαβε η εταιρεία MATENISA TRADING CO. LTD έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 19,5 εκατ. ευρώ».

Το Ταμείο σημειώνει ότι «είχε προηγηθεί στις 23 Ιουλίου η διενέργεια ηλεκτρονικής δημοπρασίας (E-Auction) για την υποβολή βελτιωμένων προσφορών από τα τρία επενδυτικά σχήματα (MATENISA TRADING CO. LTD, INNOVATION AND DEVELOPMENT M.A.E. και Αντώνιος Υάκινθος), τα οποία είχαν υποβάλει προσφορές στις 13 Ιουνίου 2024 για την αξιοποίηση του ακινήτου στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού που εκκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ στις 11 Μαρτίου 2024» και ότι «η τελική προσφορά, η οποία ανήλθε σε 19,5 εκατ. ευρώ, είναι αυξημένη κατά 140,7% σε σχέση με την αρχική υψηλότερη προσφορά ύψους 8,1 εκατ. ευρώ που αποτέλεσε την τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας».

Το ποιοι ήταν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές το είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ («Εφ.Συν.» 14/6/24, «Οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας»). Η εταιρεία που αποκτά την έκταση στην Αγία Τριάδα, η Μatenisa Trading Co., στοχεύει σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και στη Βόρεια Ελλάδα, αφού ο Δημήτρης Μελισσανίδης έχει αποκτήσει ήδη από κοινού με τον Ιρανοκαναδό επιχειρηματία Alex Haditaghi στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας -μέσω άλλου διαγωνισμού επίσης του ΤΑΙΠΕΔ- έκταση όπου δημιουργούν το συγκρότημα The Hamptons Greece (150 στρέμματα, 280 βίλες, 500 εκατομμύρια ευρώ).

ΠΗΓΗ: ΤΑΙΠΕΔ

Στο ξεπούλημα της έκτασης που το ΤΑΙΠΕΔ βαφτίζει «αξιοποίηση» το Ταμείο ως συνήθως βλέπει «πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία»! Ποια είναι αυτά; «Περίπου 50.000 τ.μ. θα αποδοθούν στους πολίτες και τους επισκέπτες του Δήμου Θερμαϊκού, ενώ στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η ανέγερση σχολικής μονάδας (4.000 τ.μ.). Οι παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την οριοθετημένη δασική περιοχή, περίπου 23.000 τ.μ., δημιουργούν σημαντικές προοπτικές αναβάθμισης του δημόσιου χώρου στην περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, ενώ η αξιοποίηση του ακινήτου θα συμβάλει στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου».

Συγκινητική η... γενναιοδωρία του Ταμείου, αλλά αναφέρεται σε κάτι λιγότερο από τους υποχρεωτικούς κοινόχρηστους χώρους του Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής, όσο για το σχολείο, θα περιμένουμε άγνωστο πόσα χρόνια για να βρεθούν τα χρήματα κατασκευής του. Στο μεταξύ η περιοχή θα έχει γευτεί τις συνέπειες της εκποίησης που έγινε στο «γόνατο», με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την οποία απουσιάζουν προβλέψεις για τις υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, κυκλοφοριακό κ.λπ.). (Σημ: κατά το συνήθειο των ημερών θα βγαίνουν μελλοντικά ανακοινώσεις για τους ντόπιους να μην κυκλοφορούν τις μέρες που θα κυκλοφορούν οι τουρίστες;). Για το τυπικό μέρος του πράγματος, «μετά την προσκόμιση της Εγγυητικής Επιστολής και των δικαιολογητικών θα γίνει η ανακήρυξη Πλειοδότη και θα ακολουθήσει ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Θριαμβολογώντας το Ταμείο καταλήγει αναφέροντας ότι «συμπεριλαμβανομένου του ακινήτου “Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας” το ΤΑΙΠΕΔ έχει αξιοποιήσει συνολικά 98 ακίνητα με μεμονωμένους διαγωνισμούς και τις μεθόδους της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (E-Auction) και της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and leaseback). Τα έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων υπερβαίνουν τα 1,62 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος είναι αισθητά υψηλότερο με την κινητοποίηση πολλαπλάσιων κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδύσεων οι οποίες λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη για την περιφερειακή ανάπτυξη». Αρα, πρέπει να πούμε κι ευχαριστώ...

«Το σχεδιαζόμενο εδώ και καιρό έγκλημα για το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας συντελέστηκε», αναφέρει ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ενάντια στην πώληση του κάμπινγκ. Σύμφωνα με τον Κουζινόπουλο, που συμμετείχε στον υπερδεκαετή αγώνα να μην πουληθεί ο χώρος, «οι ευθύνες της προηγούμενης υπό τον Γ. Τσαμασλή διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού, που άνοιξε την κερκόπορτα για να ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς και της σημερινής υπό τον Θεόδωρο Τζέκο, που δεν έκανε το παραμικρό για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, είναι τεράστιες, κάτι που θα το έχουν υπόψη τους οι δημότες του Θερμαϊκού».





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.