Νίκος Ηλιάδης

Καθολική είναι η αντίδραση των φορέων της αυτοδιοίκησης καθώς και της τοπικής κοινωνίας στην προοπτική κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Περιστεράς του Δήμου Θέρμης.

Ήδη, έως τώρα, με αποφάσεις τους το τοπικό συμβούλιο της Κοινότητας Περιστεράς καθώς και των γειτονικών Κοινοτήτων Λιβαδίου και Βασιλικών έχουν εναντιωθεί στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού, ενώ το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης, με ομόφωνη απόφασή του έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης επένδυσης.

Το θέμα συζητείται σήμερα στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης η οποία καλείται να γνωμοδοτήσει και αυτή με τη σειρά της επί της συγκεκριμένης ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr η γνωμοδότηση πρόκειται να είναι κι αυτή αρνητική. Αυτό τουλάχιστον εισηγείται η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θεωρείται σχεδόν απίθανο η εισήγησή της αυτή να μην γίνει δεκτή από τα μέλη της Μητροπολιτικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση πρόκειται να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε αυτήν έχουν ζητήσει να παρέμβουν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Άννα Τσιφτελίδου και Φάνη Καρκατζούνη, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Περιστεράς Δημήτρης Ντισλής.

Παράλληλα, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κοινοτικό κατάστημα των Βασιλικών έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η εταιρεία

Το έργο του φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά είναι της εταιρείας «FARIA RENEWABLES Α.Ε.». Πρόκειται για την ίδια εταιρεία η οποία είχε επιχειρήσει πριν από μερικούς μήνες να αδειοδοτηθεί για την κατασκευή ενός πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στον Θερμαϊκό. Ωστόσο και εκείνο το εγχείρημα είχε συναντήσει την αντίδραση των φορέων της αυτοδιοίκησης και εγκαταλείφθηκε. Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Θάλεια Βαλκούμα η «FARIA RENEWABLES Α.Ε.» επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες), σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερα από χίλια έργα και χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, δε στην Ελλάδα έχει λάβει 17 βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικού ρεύματος από την ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων).

Το έργο

Το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 55,44 MW με ενσωματωμένες διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης χωρητικότητας 126,718MWh, χωρίς δυνατότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, καθώς και των συνοδών έργων διασύνδεσης στη θέση «Κούλια, Συντριβάνι», της Κοινότητας Περιστεράς του Δήμου Θέρμης.

Συνολικά, το έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Πέντε γήπεδα εγκατάστασης συνολικής έκτασης 493.034,64m2, έναν κεντρικό οικίσκο ελέγχου εμβαδού 38m2, 84.000 φ/β πλαίσια σε 3.300 διατάξεις έδρασης Φ/Β πλαισίων, 19 οικίσκους μετασχηματισμού τάσης εμβαδού έκαστος 14,75m2., 34 oικίσκους συσσωρευτών, επτά μετατροπείς SKID (Μ/Σ & Inverter) για τη διάταξη αποθήκευσης, υπόγεια εσωτερικά κυκλώματα διασύνδεσης ΜΤ συνολικού μήκους 5,134 km, οδοποιία πρόσβασης συνολικού μήκους 887m, εξωτερικά υπόγεια κυκλώματα διασύνδεσης μήκους 3,723km, υποσταθμό 150/33 KV σε γήπεδο εμβαδού 11.562m2.

Η απόρριψη από το Δήμο

Από τους βασικούς λόγους που ο Δήμος Θέρμης γνωμοδότησε αρνητικά για την ΜΠΕ της συγκεκριμένης επένδυσης είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στην κτηνοτροφία της περιοχής. Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στη συγκεκριμένη περιοχή “υπάρχουν τρεις κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων που διαχειρίζονται επτά οικογένειες και γειτνιάζουν άμεσα με τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 486390/21429/9-7-2024 κτηνιατρική βεβαίωση του Γραφείου-Κτηνιατρείου Βασιλικών ο συνολικός αριθμός αιγοπροβάτων που εκτρέφονται στην κοινότητα Περιστεράς είναι 10.345, ενώ από στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών, η βοσκήσιμη γη που χρησιμοποιεί το εν λόγω ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 27.000 στρ. περίπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την βάση δεδομένων για την Ευρωπαϊκή Κάλυψη Γης με βάση το Corine Land Cover οι εκτάσεις όπου αναμένεται να εγκατασταθούν τα γήπεδα φωτοβολταϊκών είναι καταχωρημένες ως βοσκήσιμες γαίες.

Είναι προφανές το πλήγμα στη βιωσιμότητα των βοσκόντων ζώων και των οικογενειών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία – την κυριότερη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή – που αναμένεται να προκληθεί όχι μόνο από τη μείωση της βοσκήσιμης ύλης αλλά και από τη θερμική καταπόνηση του ζωικού κεφαλαίου, εξαιτίας της γειτνίασης με το φ/β πάρκο”.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι αυτό του θορύβου που προκαλείται από τη λειτουργία των συσκευών του φ/β πάρκου κατά τη διαδικασία μετατροπής της ενέργειας. Έχει διαπιστωθεί ότι σε συνδυασμό με την αντανάκλαση των πάνελ μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ζώων, προκαλώντας ποικίλες ενοχλήσεις.

Ένας επιπλέον λόγος απόρριψης της ΜΠΕ από το Δήμο Θέρμης είναι ότι με το φ/β πάρκο γειτνιάζουν άμεσα: μια εγκατάσταση εστίασης ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μια μόνιμη κατοικία, ενώ σε κοντινή απόσταση και σε ακτίνα κάτω του 1,5 χλμ. απαντώνται δέκα μόνιμες κατοικίες, δύο βιομηχανικές-βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, εμπορικές αποθήκες και θερμοκήπια. “Πέραν των ζητημάτων που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον, η άμεση γειτνίαση με φ/β πάρκο μεγέθους όπως το προτεινόμενο μπορεί να έχει βιολογικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ιδιαίτερα από την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και την τοπικά αυξημένη θερμοκρασία, γνωστή ως «ηλιακή θερμική νησίδα»”, σημειώνεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αντίθετη στα σχέδια του δήμου

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο “η συγκεκριμένη επένδυση πρόκειται να αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και είναι αντίθετη με όλον τον σχεδιασμό του Δήμου για τις περιοχές της Περιστεράς και του Λιβαδίου”. Επισημαίνει ότι “είναι απαράδεκτο να έρχονται επενδυτές χωρίς να έχουν πρώτα ενημερώσει τη δημοτική αρχή, τα τοπικά συμβούλια και τους πολίτες, να συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις και να διαπραγματευτούν με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά να επιδιώκουν να κατασκευάσουν έργα ερήμην της κοινωνίας”.

Σημειώνει πως “ο Δήμος Θέρμης δεν είναι αντίθετος στις ΑΠΕ, αλλά αυτές δεν πρέπει με την υλοποίησή τους να αλλάζουν τη φυσιογνωμία κάθε περιοχής και να αντιστρατεύονται στον σχεδιασμό των τοπικών κοινωνιών”. Σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος ότι στα αγροτεμάχια που το υπό εξέταση έργο θέλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, που ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, υπάρχουν μαντριά και βοσκές, υπάρχουν κάποιες κατοικίες, και μία ταβέρνα. Το συγκεκριμένο έργο προτείνει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μειώνοντας τις βοσκήσιμες γαίες”.

Αναφερόμενος στους ορεινούς οικισμούς της Περιστεράς και του Λιβαδίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “ο Δήμος προγραμματίζει και έχει ήδη ξεκινήσει την αξιοποίηση των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, με στόχο τη διατήρηση του πληθυσμού, που φθίνει”. Αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των κατοίκων της Περιστεράς, που προσπαθούν να επιβιώσουν με την κτηνοτροφία, καθώς και με την εστίαση.

Επίσης, είπε ότι ο Δήμος, με πολλές πρωτοβουλίες, δράσεις και προγράμματα προσπαθεί να προστατέψει και να διατηρήσει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να αυξήσει την επισκεψιμότητα και να διατηρήσει τις δραστηριότητες των κατοίκων. “Έτσι δημιουργήθηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Λιβάδι, αντί να γίνει στη Θέρμη ή άλλον οικισμό μη ορεινό, υποβλήθηκε πρόταση για τη δημιουργία και ανάδειξη μονοπατιών στον ορεινό όγκο της Περιστεράς και του Λιβαδίου, η οποία εγκρίθηκε και σύντομα θα βγει η σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, ανέθεσε μελέτη για την ανάδειξη και προστασία του μνημείου μοναδικής αξίας, τον Άγιο Ανδρέα της Περιστεράς, που είναι η παλαιότερη εν λειτουργία εκκλησία της Ελλάδας”.



πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.