Νομίζω ότι μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, έχει ταυτίσει την ποιότητα ζωής με την υπερκατανάλωση. Αυτό το εισπράττουμε καθημερινά, ακούγεται παντού. Και είναι αυτό που οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνους ατραπούς. Είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την αέναη οικονομική μεγέθυνση, την εμπορευματοποίηση των πάντων, την θεοποίηση του κέρδους και την συνεχή δημιουργία νέων αναγκών με γεωμετρικό τρόπο. Αυτό αντικειμενικά οδηγεί στην επόμενη φάση, στην εξάντληση των φυσικών πόρων, που εμπεριέχει και την εξαθλίωση και φτωχοποίηση των πολλών.

Κάνοντας μια παρένθεση, ας αναλογιστούμε πόσα φτηνιάρικα και άχρηστα «προϊόντα» μπαίνουν σε κάθε σπίτι καθημερινά∙ φτηνά «made in China», κυρίως μιας χρήσης, γιατί έτσι είναι κατασκευασμένα. Μπείτε σε ένα JUBO για να δείτε τα χιλιάδες χρυσοποίκιλτα του ενός ευρώ, που ξεμυαλίζουν τα παιδιά και γεμίζουν τα σπίτια με σκουπίδια. Αν αύριο αυτά πάρουν την όποια αξία, γίνουν πιο ακριβά, πόσα παιδιά θα αγοράσουν; Πόσα θα νιώσουν την αίσθηση της έλλειψης και της φτώχειας, αφού πρώτα μπήκαν στον κόσμο της φτηνής υπερκατανάλωσης και ένιωσαν «πλούσιοι»;

Μια «έξυπνη» στάση των σκεπτόμενων ενεργών πολιτών, μπροστά στα πιθανά αδιέξοδα του μέλλοντος, θα μπορούσε να είναι: να στραφούν όλες οι συνεπείς δυνάμεις της κοινωνίας στην ενεργοποίηση των μηχανισμών για την, όσο το δυνατόν, ΒΙΩΣΙΜΗ διαχείριση του παραγόμενου προϊόντος σε όφελος, αν όχι όλων, των περισσοτέρων. Αυτό φυσικά σημαίνει αλλαγή του τρόπου ζωής! αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης. Η αποφυγή με κάθε τρόπο της περαιτέρω εξαθλίωσης και φτωχοποίησης των μαζών.

Στόχος πρέπει να γίνει η διατήρηση με κάθε τρόπο του κοινωνικού κράτους αναδεικνύοντας το ρόλο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος πρέπει να γίνει η σωστή κατανόηση της έννοιας «της ποιότητας ζωής», σε αντίθεση με την επιδίωξη ενός υψηλότερου οικονομικά επιπέδου ζωής, με την αέναη οικονομική μεγέθυνση και την «δυτικού τρόπου» υπερκατανάλωση. Στόχος πρέπει να γίνει η συνειδητοποίηση της διαφοράς του υψηλού και του μεγάλου από το μικρό, το ωραίο και την ποιότητα.

Υπάρχουν συνεπείς και υγιείς δυνάμεις στην κοινωνία, κυρίως στα κινήματα πολιτών, που μπορούν να «σπρώξουν» τα πράγματα με καταλυτικό τρόπο∙ και οι οποίες δυνάμεις κατακερματίζονται με τις τεχνητές πολώσεις και την καθαρότητα των αρχών και αντιλήψεων. Η προσέγγιση και η σύνθεση των επιμέρους απόψεων σε μια κοινή συνισταμένη, είναι όσο ποτέ επιβεβλημένη.

Λαμία, Αύγουστος 2024

Στέφανος Σταμέλλος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.