Αν και απόγονος μικρασιάτισσας γιαγιάς, με άπειρες μνήμες από τις διηγήσεις της στα παιδικά μου χρόνια και μεγάλο θαυμασμό για τον Ελληνικό πολιτισμό πέραν του Αιγαίου, ουδέποτε θέλησα να επισκεφθώ τα προγονικά μας εδάφη.
Περιττό να πω πως μου προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό οι προσπάθειες "οικοδόμησης" της ελληνοτουρκικής φιλίας τόσο σε πολιτικό επίπεδο (βλέπε συμφωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν με την Διακήρυξη των Αθηνών "Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας" τον περασμένο Δεκέμβριο) που παραμένει κενό γράμμα και δίνει ευκαιρία στην γείτονα να συνεχίζει να επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία) όσο και σε επίπεδο πολιτών Ελλήνων.
Και όσο κι αν θεωρώ δικαιολογημένη την γλυκιά ανάμνηση των απογόνων για τις προγονικές εστίες πέραν του Αιγαίου Πελάγος και ουχί της τουρκοεπινοημένης "γαλάζια πατρίδας" αρνούμαι να αποδεχθώ τις επισκέψεις στο τουρκικό κράτος του μίσους, της επεκτατικότητας και βαρβαρότητας απέναντι στη χώρα μας.
Χωρίς λοιπόν να συμμερίζομαι απλά δημοσιεύω δελτίο τύπου του Δήμου Θερμαϊκού σύμωνα με το οποίο  πραγματοποιήθηκε "επίσκεψη στη Σμύρνη και στον δήμο του Τσεσμέ της Τουρκίας πραγματοποίησε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Τζέκος Θεόδωρος, συνοδεύοντας τον Σύλλογο Τσεσμελήδων Νέας Μηχανιώνας «Το Γυαλουδάκι»"


Στη διάρκεια της επίσκεψης και σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Θερμαϊκού με τη δήμαρχο του Τσεσμέ, κ. Lal Denizli, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία. 

Τα μέλη του συλλόγου «Το Γυαλουδάκι», όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος είναι απόγονοι προσφύγων από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ και τις γύρω περιοχές. 


Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τα μέλη του Συλλόγου τοποθέτησαν μία μαρμάρινη πλάκα κάτω από την ελιά που είχαν φυτέψει σε προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αγία Παρασκευή, στη μνήμη των προγόνων τους και στο όνομα της φιλίας και ειρήνης των κοινοτήτων τους. 


Ο δήμαρχος, Θ. Τζέκος, συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα Πρόξενο στη Σμύρνη, κ. Αλέξανδρο Κώνστα και συζήτησαν για το ρόλο του προξενείου στην ιστορική αυτή περιοχή. 

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον της επίσκεψης για την θαλάσσια αστική συγκοινωνία στον κόλπο της Σμύρνης και την σημαντικότητα εφαρμογής ανάλογης συγκοινωνίας στον Θερμαϊκό κόλπο.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.