του Wolfgang van de Rydt / reseauinternational

Πολλοί συνάδελφοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη. Αυτό που ονομάζουμε «τεχνητή νοημοσύνη» όχι μόνο θα αλλάξει δραστικά την αγορά εργασίας, αλλά και την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων. Η εξέλιξη είναι τόσο γρήγορη που είναι δύσκολο να συμβαδίσουμε. Δεν συγκρίνεται με την προοδευτική μηχανογράφηση της δεκαετίας του '90 ή τη θριαμβευτική πορεία των smartphone. Όλα αυτά όμως ήταν προϋπόθεση για αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Η τρέχουσα έκδοση του ChatGPT μπορεί να εκπαιδευτεί ως πράκτορας τηλεφωνικών κέντρων, όχι μόνο στα γερμανικά, αλλά και, εάν το επιθυμείτε, με τουρκική ή ανατολικοευρωπαϊκή προφορά, όπως συνήθως στις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης. Οι τυπικές εργασίες, για παράδειγμα στον χειρισμό παραπόνων, μπορούν επομένως να εκτελούνται πλήρως αυτόματα. Κατόπιν απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό για τη δημιουργία ρουτίνας, τη συντήρηση και τη συντήρηση των συστημάτων. Ανάλογα με τον αριθμό των προσβάσεων που έχει δεσμευτεί από ένα τηλεφωνικό κέντρο, οι πελάτες δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν τόσο πολύ τον σύμβουλό τους. Επιπλέον, η κουραστική επιλογή «Πατήστε 1 εάν θέλετε XY» εξαφανίζεται άμεσα, το AI δεν χρειάζεται επίσης να συνεχίσει τη σύνδεση στην επόμενη υπηρεσία, αλλά μπορεί να επεξεργαστεί τα πάντα αυτόνομα. Και οι δημιουργοί μπορούν να υπολογίσουν καλύτερα το κόστος τους, επειδή η πληρωμή γίνεται μέσω API, ανά συλλαβή ή ανά κλήση. Εάν δεν ξέρετε τι είναι το API, απλώς ρωτήστε το chatbot σας: Το API σημαίνει Διασύνδεση προγραμματισμού εφαρμογών.

Επομένως, τα δεδομένα ρέουν σε παρόχους τεχνητής νοημοσύνης των οποίων τα συστήματα χρησιμοποιούνται από παρόχους υπηρεσιών, Big Data. Εκτός από το OpenAI, το Google, το Meta (Facebook) και το Amazon είναι φυσικά μέρος του. Και είναι ακριβώς αυτές οι εταιρείες που θα είναι οι πρώτες που θα χρησιμοποιήσουν ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στην υποστήριξη πελατών, κάτι που θα ενθουσιάσει πλήρως τους πελάτες με την ικανότητα και την ενσυναίσθησή τους. Μιλάω εδώ για χρήση μεγάλης κλίμακας, γιατί σε εξειδικευμένες περιοχές, αυτό είναι ήδη εν μέρει πραγματικότητα στις αγγλόφωνες χώρες.




Το προηγούμενο παράδειγμα είναι μόνο ένα από τα πολλά, αλλά ένα από τα λίγα που μπορεί να αναπαραγάγει ο καθένας. Ή δοκιμάστε την εφαρμογή "Suno". Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν μουσικό τίτλο από AI σε χρόνο μηδέν, σε δύο ή τρεις εισόδους. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η τεχνολογία είναι ακόμα στα σπάργανα.

Ρώτησα μια τεχνητή νοημοσύνη ποιες δουλειές πιστεύει ότι κινδυνεύουν λιγότερο. Η απάντηση φαίνεται να προέρχεται κατευθείαν από το Σύνταγμα της πρώην ΛΔΓ:

• Ο άντρας παραμένει στο κέντρο.

• Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη και ο αυτοματισμός θα μεταμορφώσουν πολλούς τομείς εργασίας, τα επαγγέλματα που απαιτούν δημιουργικότητα, ανθρώπινη αλληλεπίδραση, πρακτική εξειδίκευση και στρατηγική σκέψη θα παραμείνουν σταθερά στα χέρια του ανθρώπου. Δραστηριότητες που απαιτούν ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη και ατομική επίλυση προβλημάτων είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι μηχανές. Σε αυτούς τους τομείς, ο άνθρωπος θα παραμείνει αναντικατάστατος στο μέλλον – και εδώ ακριβώς βρίσκεται η δύναμη του ανθρώπινου δυναμικού. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, αλλά η μοναδική ικανότητα να σκέφτονται και να αισθάνονται δημιουργικά και να ενεργούν διαπροσωπικά παραμένουν στον τομέα των ανθρώπων.

Ω ναι, αλήθεια; Οι φωνές AI μπορούν ήδη να προσομοιώσουν συναισθήματα και συμπόνια που φαίνονται παραπλανητικά. Οι άνθρωποι που απελπίζονται για λίγη προσοχή έχουν εκπληκτικά χαμηλά πρότυπα. Το μόνο που χρειάζονται είναι κάποιος που προσποιείται ότι ακούει ή ζεσταίνει τις ερωτογενείς ζώνες τους σαν ρομπότ σεξ. Προσωπικός γυμναστής, σύμβουλος φυσικής κατάστασης, ψυχολόγος - όλα είναι πιθανά. Ορισμένες αστρολογικές τηλεφωνικές γραμμές θα φαίνονται πολύ πιο ανθρώπινες με τα μέντιουμ της τεχνητής νοημοσύνης παρά με τις νεράιδες του σπιτιού.

Το AI έχει δίκιο σε ένα πράγμα. Ο άνθρωπος θα είναι πάντα το επίκεντρο της προσοχής, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσων θέλουν να τον εξουσιάσουν, ως αγελάδα μετρητών για χρήματα, δεδομένα ή και τα δύο. Στο τέλος, είναι πάντα όλη η ψυχή που διακυβεύεται.

Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα «αναπτύξει» ποτέ μια ψυχή, ποτέ δεν θα έχει ψυχή, ούτε είναι κακό με αυτή την έννοια, μόνο ένα εργαλείο. Μερικοί ειδικοί διαφωνούν, αλλά το ίδιο και ο βαρόνος Φρανκενστάιν.

Εκτός από τη χρησιμότητά της και τις πολλές σκοτεινές πλευρές της, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μια πολύ κεντρική πτυχή. Μπορούμε να εμπιστευόμαστε τα ψηφιακά μέσα όλο και λιγότερο, δεν ισχύουν πλέον ως απόδειξη, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι πρόκειται για έναν απατηλό κόσμο – και ακόμη περισσότερο καθώς η εξαπάτηση γίνεται όλο και πιο ρεαλιστική. Ο πραγματικός άνθρωπος, η πραγματική ζωή, αυτή που μπορούμε να δούμε, να ακούσουμε, να μυρίσουμε, να γευτούμε και να αγγίξουμε, ανακτά την αξία του.

πηγή: Αντιπολίτευση 24 μέσω Euro-Synergies

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Next
Αυτό είναι το τελευταίο.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.