Μόλις τέσσερις μέρες πριν η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε βρεφική γάλα που καταγράφονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, περισσότερα από 8.500 βρέφη εξαρτώνται από τη γάλα σε σκόνη που παρέχεται μέσω της UNRWA, αλλά οι υπάρχουσες προμήθειες είναι ανεπαρκείς. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα από τα λιγοστά κέντρα υγείας της UNRWA που παραμένουν σε λειτουργία στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα διαθέτει μόλις έξι κουτιά με βρεφικό γάλα.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι να εξαρτώνται από αυτό το κέντρο για πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Η τεράστια έλλειψη προμηθειών θέτει πολλούς – συμπεριλαμβανομένων των βρεφών – σε σοβαρό κίνδυνο, υπογραμμίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες.

Παράλληλα, τονίζει για ακόμη μια φορά ότι η άμεση παράδοση ανθρωπιστικής και η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητες για να σωθούν ζωές.

Με βάση την απελπιστική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα κατατέθηκε ψήφισμα στον ΟΗΕ από κοινού Αλγερία, Μπελίζ, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Αίγυπτος, Γουιάνα, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λιβύη, Μαλαισία, Ναμίμπια, Νορβηγία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Υεμένη και το κράτος της Παλαιστίνης. Με βάση αυτό η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε απόφαση που ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) να γνωμοδοτήσει σχετικά με την υποχρέωση του Ισραήλ να στηρίξει ανθρωπιστικά τη Γάζα.

Και μπορεί η πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ να υπερψήφισε και να ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά η Ελλάδα δεν ήταν με την πλειοψηφία.


Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία: 137 χώρες τάχθηκαν υπέρ, 12 κατά και 22 απείχαν.

Η Ελλάδα απείχε, φροντίζοντας να μην δυσαρεστήσει τον σύμμαχο της κυβέρνησης, αιμοσταγή Νετανιάχου.

Και το προκλητικότερο από την ντροπιαστική αυτή για τη χώρα μας απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση της αποχής στην ψηφοφορία είναι και η άθλια προσπάθεια δικαιολόγηση της πράξης της.

Διαβάστε την επεξήγηση της στάσης της χώρας,όπως δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών:
«Η σημερινή ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος με το οποίο ζητείται γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή δικαιοσύνη. Έτσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, στη 10η Έκτακτη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα υπερψήφισε τα δύο ψηφίσματα για την υποστήριξη της εντολής της UNRWA, καθώς και για την απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και στη διεθνή κοινότητα να δώσουν συνέχεια στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν τεθεί.

Για το λόγο αυτό, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώνονται στο σχέδιο, θα απέχουμε.

Η Ελλάδα ως χώρα της περιοχής, αλλά και ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από 1.1.2025 παραμένει έτοιμη να συνδράμει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που συμβάλλει στην προώθηση της τόσο αναγκαίας σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Next
Αυτό είναι το τελευταίο.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.