από το Al-Manar

Το Κατάρ δήλωσε την Τρίτη ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα μπορούσε να συναφθεί " πολύ σύντομα ", με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται " στο τελικό στάδιο ", μετά από 15 μήνες ισραηλινού πολέμου κατά της Λωρίδας της Γάζας που άφησε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους μάρτυρες στους Παλαιστίνιους έδαφος.

Το Κατάρ, η κύρια χώρα μεσολάβησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο, είπε ότι τα « βασικά ζητήματα » είχαν επιλυθεί, χωρίς να διευκρινίσει ποια. « Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε συμφωνία πολύ σύντομα », δήλωσε εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ.

Σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στη Χαμάς, 33 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι αναμένεται να απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, σε αντάλλαγμα για χίλιους Παλαιστίνιους που κρατούνται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και καταδίκων που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Οι αιχμάλωτοι θα απελευθερώνονταν « ομαδικά, ξεκινώντας από παιδιά και γυναίκες », σύμφωνα με έναν από αυτούς.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ επιδίωκε την απελευθέρωση « 33 ομήρων » κατά το πρώτο στάδιο και ότι ήταν έτοιμο να απελευθερώσει « εκατοντάδες » Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν τη « 16η ημέρα » μετά την έναρξη ισχύος της πρώτης φάσης. Η δεύτερη φάση θα αφορά την απελευθέρωση των τελευταίων αιχμαλώτων, « δηλαδή των στρατιωτών και των ενήλικων που θα κινητοποιηθούν και (την επιστροφή) των σορών των νεκρών ομήρων », σύμφωνα με τους Times of Israel .

Η εφημερίδα ανέφερε ότι κατά την πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από κατοικημένες περιοχές και θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα βόρεια του θύλακα. 600 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας θα έχουν επίσης άδεια να εισέρχονται καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, ωστόσο, « δεν θα εγκαταλείψει τη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί », τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αποχώρηση από Νετζαρίμ και Φιλαδέλφεια

Η δημόσια τηλεόραση Kan μετέδωσε ότι ο στρατός ετοιμάζεται να αποσυρθεί από το πέρασμα της Ράφα στο νότο και από τους δύο άξονες Νετζαρίμ και Φιλαδέλφεια, στο κέντρο και στο νότο, μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία. « Η απόσυρση συντονίστηκε με αμερικανικά και αιγυπτιακά μέρη ασφαλείας », διευκρινίζει ο στρατιωτικός ανταποκριτής της.

Η πηγή κοντά στη Χαμάς εξήγησε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τον διάδρομο Netzarim - νότια της πόλης της Γάζας, που κόβει το παλαιστινιακό έδαφος σε δύο μέρη - αλλά θα παραμείνουν αναπτυγμένες στον δρόμο Salaheddine, τον κύριο άξονα που συνδέει το νότο την επικράτεια.

Ένα ηλεκτρονικό σημείο ελέγχου εξοπλισμένο με κάμερες θα εγκατασταθεί στο διάδρομο Netzarim, όπου « δεν θα υπάρχουν ισραηλινές δυνάμεις », σύμφωνα με αυτή την πηγή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν παρούσες σε « βάθος 800 μέτρων στην επικράτεια, σε μια περιοχή που πηγαίνει από τη Ράφα στα νότια έως το Μπείτ Χανούν στα βόρεια », και πάλι σύμφωνα με πηγή κοντά στη Χαμάς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει μια « ουδέτερη ζώνη » στη Λωρίδα της Γάζας κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας.

Μία εβδομάδα πριν επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί στη Ντόχα.

Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις σκόνταψαν σε διάφορα ζητήματα: τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, την έκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθει στη Γάζα, την επιμελητεία της επιστροφής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και τη διακυβέρνηση της Γάζας.


πηγή: Al-Manar



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Next
Αυτό είναι το τελευταίο.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.