Όπως αποκαλύφθηκε σε κείμενο του Γιάννη Αγγελάκη στο news247, ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στην επιστολή του ΟΗΕ με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για το καθεστώς της εμπορικής εκμετάλλευσης της παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα και το σκάνδαλό με την κλινική γονιμότητας στα Χανιά. Η επιστολή έχει την υπογραφή της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, Reem Alsalem, και στάλθηκε στις 8 Ιουλίου 2024.
Η Παρένθετη Μητρότητα στην Ελλάδα στο Μικροσκόπιο του ΟΗΕ
Σύμφωνα με την επιστολή, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον ανεκτικές χώρες στην Ευρώπη – και πιθανώς παγκοσμίως – στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. Ο ΟΗΕ εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία, η επικράτηση ιδιωτικών δομών, η υλική αποζημίωση και η διαφήμιση σχετικών υπηρεσιών, τα οποία θεωρούνται προβληματικά.
Η επιστολή έθετε προθεσμία 60 ημερών για απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, το θέμα θα παραπεμπόταν στο Γραφείο του Ανώτατου Επίτροπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – κάτι που πλέον έχει δρομολογηθεί, λόγω της σιωπής της ελληνικής πλευράς.
Καταγγελίες για Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο ΟΗΕ διαπιστώνει σοβαρές ανεπάρκειες στη νομοθετική ρύθμιση της παρένθετης μητρότητας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η προστασία εστιάζεται υπέρμετρα στα δικαιώματα των γονέων-εντολέων, παραμελώντας τις παρένθετες μητέρες και τα παιδιά που γεννιούνται μέσω αυτής της διαδικασίας.
Στην επιστολή επισημαίνεται η «απουσία παρακολούθησης, πρόληψης, δίωξης και τιμωρίας παράνομων πρακτικών» που, σύμφωνα με καταγγελίες, έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών που δρουν ως παρένθετες μητέρες, αλλά και των παιδιών τους. Επιπλέον, καταγράφονται «επιβλαβείς επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως:
- Έλλειψη κρατικής εποπτείας των ιδιωτικών κλινικών γονιμότητας.
- Κίνδυνοι για τη ζωή και την υγεία των παρένθετων μητέρων.
- Ανεπαρκής εξέταση του συμφέροντος του παιδιού.
- Πιθανοί δεσμοί με την εμπορία ανθρώπων.
- Παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των γυναικών που εμπλέκονται στη διαδικασία.
Υπόθεση Χανίων: Κύκλωμα Παρένθετης Μητρότητας
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε σοκαριστικές αποκαλύψεις που σχετίζονται με την υπόθεση της κλινικής γονιμότητας στα Χανιά. Σύμφωνα με την επιστολή:
- Γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες κρατήθηκαν σε τουλάχιστον 14 διαφορετικές κατοικίες υπό περιορισμό.
- Επιτηρούνταν και τους επιτρεπόταν να βγαίνουν μόνο για ψώνια ή ιατρικές εξετάσεις.
- Δεν είχαν καμία ελευθερία κινήσεων, κάτι που εγείρει υποψίες για εξαναγκασμό.
«…μόλις το περασμένο 2023 η ελληνική αστυνομία εξάρθρωσε ένα εγκληματικό δίκτυο με επίκεντρο μια κλινική γονιμότητας στα Χανιά της Κρήτης, που εμπλέκεται σε παράνομη παρένθετη μητρότητα και εμπορία βρεφών. Η οργάνωση αυτή στρατολογούσε και εκμεταλλευόταν οικονομικά προβληματικές γυναίκες από την Ουκρανία και τη Ρουμανία για να δωρίσουν ωάρια και να γίνουν παρένθετες μητέρες, χρεώνοντας αμοιβές έως και 120.000 ευρώ για την υπηρεσία αυτή.
Αυτά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά είναι παραδειγματικά για την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων που να επιτρέπουν την πρόληψη, τη δίωξη και την τιμωρία της εμπορίας για τους σκοπούς της παρένθετης μητρότητας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο δεσμεύει την Κυβέρνηση της Εξοχότητάς σας, απαγορεύεται η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εκμετάλλευση. Η συγκατάθεση του θύματος εμπορίας ανθρώπων για σκοπούς εκμετάλλευσης καθίσταται άνευ σημασίας εάν έχουν χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε μέτρα εξαναγκασμού».
Η Ελλάδα Κέντρο Εκμετάλλευσης Ευάλωτων Γυναικών
Η επιστολή αναφέρει ότι η νομοθεσία επιτρέπει πλέον και σε αλλοδαπές γυναίκες να γίνονται παρένθετες μητέρες, γεγονός που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυξάνει τον κίνδυνο εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει:
- Πάνω από το 60% των παρένθετων μητέρων στην Ελλάδα δεν είναι Ελληνίδες.
- Οι περισσότερες προέρχονται από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Γεωργία, η Αλβανία και η Ρουμανία.
- Η διαδικασία, αν και σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι «αλτρουιστική», στην πράξη διεξάγεται για οικονομικό όφελος.
Σύνδεση με Δίκτυα Εμπορίας Ανθρώπων
Ο ΟΗΕ τονίζει ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περιστατικά δικτύων εμπορίας ανθρώπων που σχετίζονται με την παρένθετη μητρότητα. Συγκεκριμένα, το 2019 και το 2023 εξαρθρώθηκαν τέτοια κυκλώματα.
Το πλέον πρόσφατο αφορά την υπόθεση της κλινικής γονιμότητας στα Χανιά, όπου η αστυνομία αποκάλυψε κύκλωμα που στρατολογούσε οικονομικά ευάλωτες γυναίκες από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, τις οποίες εξανάγκαζε να δωρίζουν ωάρια και να γίνονται παρένθετες μητέρες, με τεράστιες αμοιβές που έφταναν έως και 120.000 ευρώ.
ΟΗΕ: «Απαιτούνται Άμεσα Μέτρα»
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, βάσει του διεθνούς δικαίου, να προλαμβάνει και να τιμωρεί την εμπορία ανθρώπων, ανεξαρτήτως της συγκατάθεσης των θυμάτων. Η επιστολή καταλήγει με την αυστηρή προειδοποίηση ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη, τη δίωξη και την καταστολή της εμπορίας ανθρώπων στο πλαίσιο της παρένθετης μητρότητας.
Η εισηγήτρια του ΟΗΕ έθεσε ευθέως ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων:
- Τι απαντήσεις δίνει η Ελλάδα στις καταγγελίες περί εμπορικής εκμετάλλευσης της παρένθετης μητρότητας;
- Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη συλλογή δεδομένων και την παρακολούθηση των κλινικών που πραγματοποιούν διαδικασίες παρένθετης μητρότητας;
- Πώς διασφαλίζεται το συμφέρον του παιδιού στο νομικό πλαίσιο που διέπει την παρένθετη μητρότητα;
- Ποια προληπτικά μέτρα εφαρμόζονται για την αποτροπή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των γυναικών που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες;
- Τι εγγυήσεις παρέχει η ελληνική νομοθεσία για την προστασία των γυναικών από τη βία και την εμπορία ανθρώπων στο πλαίσιο της παρένθετης μητρότητας;
- Ποιες ψυχολογικές υποστηρικτικές δομές υπάρχουν για τις γυναίκες που συμμετέχουν σε διαδικασίες παρένθετης μητρότητας;
- Υπάρχουν καταγεγραμμένες έρευνες και τα αποτελέσματά τους για πιθανά δίκτυα εμπορίας ανθρώπων που σχετίζονται με την παρένθετη μητρότητα;
- Ποιοι είναι οι ιατρικοί κανόνες που διέπουν τις διαδικασίες παρένθετης μητρότητας, με έμφαση στη συναίνεση των γυναικών και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων;
Η Σιωπή της Κυβέρνησης και η Παρέμβαση του ΟΗΕ
Παρά τις σοβαρές καταγγελίες και τις επίσημες ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τον ΟΗΕ, η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε στα ερωτήματα στην επιστολή της Reem Alsalem.
Ως αποτέλεσμα, το ζήτημα προωθήθηκε στο Γραφείο του Ανώτατου Επίτροπου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπου πλέον αναμένεται να εξεταστεί σε ανώτατο επίπεδο.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.