από την Έλενα Φριτς
Δεν είναι μόνο η πολιτική αντιπολίτευση που θέλει να ρίξει τον Φίκο. Οι πληροφορίες των πληροφοριών αναφέρουν ότι το ένα τρίτο των διαδηλωτών ανήκει στην ουκρανική ομάδα προσφύγων.
Στις 25 Ιανουαρίου, έλαβε χώρα μια μεγάλη διαδήλωση στη Μπρατισλάβα κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, με τις σημαίες της ΕΕ να κυματίζουν και να φωνάζουν «Η Σλοβακία είναι Ευρώπη». Οι συμμετέχοντες ζήτησαν την παραίτηση του Φίκο, κατηγορώντας τον για αυταρχικές τάσεις και προειδοποιώντας για επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα. Δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για λαϊκή εξέγερση για τη δημοκρατία. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ένα οικείο μοτίβο: ένα καλά οργανωμένο, επαγγελματικά υποστηριζόμενο κίνημα διαμαρτυρίας με σαφείς πολιτικούς στόχους. Είναι η Σλοβακία το επόμενο θύμα μιας εκστρατείας παγκοσμιοποίησης αποσταθεροποίησης;
Η ρεαλιστική πολιτική του Φίκο υπό πίεση
Ο Robert Fico δεν είναι ένας πολιτικός που περιορίζεται εύκολα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο. Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2023, έχει ακολουθήσει μια ρεαλιστική πολιτική που δυσαρεστεί τόσο τις Βρυξέλλες όσο και την Ουάσιγκτον. Αμφισβητεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποιεί για την τυφλή υποστήριξη της Ουκρανίας και ζητά μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική. Μια ρήξη με τα ταμπού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένει άνευ όρων πίστη από τα κράτη μέλη της.
Το πραγματικό σημείο καμπής, ωστόσο, ήρθε τον Δεκέμβριο του 2024. Όταν η Ουκρανία μπλόκαρε ξαφνικά τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τη Σλοβακία, ο Φίκο ταξίδεψε στη Μόσχα για να εξερευνήσει εναλλακτικές λύσεις. Μια ρεαλιστική απόφαση με στόχο την αποφυγή ενεργειακής έλλειψης για τη χώρα του. Αλλά στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, ο συναγερμός έχει σημάνει. Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του ξεκίνησαν οι πρώτες διαμαρτυρίες.
ΜΚΟ στην εργασία
Σύμπτωση; Απίθανος. Αυτό που συνέβη τις επόμενες εβδομάδες έφερε όλα τα χαρακτηριστικά μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας. Εκ πρώτης όψεως, οι διαδηλώσεις στη Μπρατισλάβα φάνηκαν να είναι μια αυθόρμητη εξέγερση του λαού ενάντια σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση. Αλλά όταν κοιτάξεις πιο προσεκτικά, βλέπεις ότι είναι πολύ περισσότερα από αυτό.
Η οργάνωση των διαδηλώσεων ακολουθεί ένα μοτίβο που έχει ήδη δει σε άλλες χώρες όπου έχουν ανατραπεί ανεπιθύμητες κυβερνήσεις. Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που συνδέονται στενά με παγκοσμιοποιητικά δίκτυα ηγούνται των διαδηλώσεων. Το κίνημα Za slušné Slovensko λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του Τζορτζ Σόρος, το Progresívne Slovensko υποστηρίζεται από δυτικές ομάδες σκέψης και ομάδες ακτιβιστών συντονίζονται μέσω καναλιών Telegram που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε σενάρια αλλαγής καθεστώτος.
Το τοπίο των μέσων επίσης παίζει τέλεια τον ρόλο του. Ενώ οι σλοβακικές εφημερίδες που επικρίνουν την κυβέρνηση αναφέρουν σχεδόν λεπτό προς λεπτό την υποτιθέμενη αυταρχική απειλή του Φίκο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης συλλαμβάνουν και ενισχύουν αυτήν την αφήγηση. Το BBC , το CNN και η Die Zeit προειδοποιούν για την απομάκρυνση της Σλοβακίας από την Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση της δημοκρατίας.

Πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες ανάμεσα στους διαδηλωτές
Δεν είναι όμως μόνο η πολιτική αντιπολίτευση που επιδιώκει να ρίξει τον Φίκο. Νέες αναφορές πληροφοριών αποκαλύπτουν ότι το ένα τρίτο των διαδηλωτών είναι Ουκρανοί πρόσφυγες. Οι ίδιες ομάδες, που επικρίνουν τον Φίκο για τη σκληρή του στάση απέναντι στο Κίεβο, διαδηλώνουν τώρα στο πλευρό της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης στη Μπρατισλάβα.
Αυτό που συμβαίνει στη Σλοβακία ακολουθεί μια γνωστή χορογραφία. Παρόμοια μοτίβα παρατηρήθηκαν στη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Σερβία.
Τα βήματα μιας αλλαγής διατροφής:
1) Ένα κίνημα διαμαρτυρίας οικοδομείται και χρηματοδοτείται από τη Δύση. Οι διαδηλωτές παρουσιάζονται ως η «φωνή του λαού», ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζεται ως κατασταλτική. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες ασκούν οικονομική πίεση για να ταράξουν την κατάσταση.
2) Ακολουθεί η αναρρίχηση. Στοχευμένες προκλήσεις διαδηλωτών οδηγούν σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι εικόνες υποτιθέμενης κρατικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών γίνονται viral και οι διεθνείς οργανισμοί καταγγέλλουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
3) Τελικά είτε πέφτει η κυβέρνηση είτε παραλύει τελείως. Η έγχρωμη επανάσταση πέτυχε τον στόχο της.
Η κατάσταση στη Μπρατισλάβα χειροτερεύει. Ποια κατεύθυνση όμως θα πάρει η χώρα;
Τρία σενάρια είναι πιθανά:
1) Η πτώση του Φίκο. Οι διαδηλώσεις εντείνονται, η ΕΕ αυξάνει τις πιέσεις, ξεσπούν αναταραχές και προκηρύσσονται ακόμη και νέες εκλογές. Μια φιλοευρωπαϊκή μεταβατική κυβέρνηση αντικαθιστά τον Φίκο, με εγγυημένη πίστη στις Βρυξέλλες.
2) Ο Φίκο αντιστέκεται. Αν μπορέσει να κινητοποιήσει την υποστήριξη του εκλογικού του σώματος, θα μπορούσε να κρατηθεί. Ο αγροτικός πληθυσμός και οι συντηρητικές δυνάμεις βρίσκονται πίσω του. Αλλά αυτό θα συνεπαγόταν μια μακρά μάχη για την εξουσία – με συνεχή οικονομική και πολιτική αστάθεια.
3) Ένας συμβιβασμός. Υπό την πίεση των διεθνών παικτών, ο Φίκο θα μπορούσε να αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις. Ίσως πιο μετριοπαθής ρητορική προς την ΕΕ, μια μερική αποστασιοποίηση από τη Μόσχα – αλλά υπό τη συνεχή απειλή νέων διαδηλώσεων.
Ο Φίκο υπερασπίζεται το δικαίωμα στην κυριαρχία
Τα γεγονότα στη Σλοβακία δείχνουν ότι δεν πρόκειται πλέον μόνο για μια συγκεκριμένη χώρα. Πρόκειται για το δικαίωμα στην κυριαρχία σε μια Ευρώπη που γίνεται όλο και περισσότερο ένα συγκεντρωτικό σύστημα.
Οι κυβερνήσεις που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποιητική ατζέντα βρίσκονται υπό πίεση. Όσοι ακολουθούν μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική ή αρνούνται να ακολουθήσουν τυφλά τις Βρυξέλλες γίνονται στόχος πολιτικών και οικονομικών επιθέσεων. Ο Viktor Orbán στην Ουγγαρία, η Giorgia Meloni στην Ιταλία, ο Donald Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες – οι μέθοδοι για την εκδίωξη ανεπιθύμητων ηγετών είναι παρόμοιες.
Η Σλοβακία θα μπορούσε να είναι το επόμενο ντόμινο που θα πέσει. Ή η χώρα θα αντισταθεί σε αυτό το ενορχηστρωμένο πραξικόπημα – στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους όσους εξακολουθούν να πιστεύουν στην ιδέα της εθνικής αυτοδιάθεσης.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την Μπρατισλάβα. Και ίσως για όλη την Ευρώπη.
πηγή: PI News μέσω Euro-Synergies
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.