του ακτιβιστή

Ας προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε των ιστορικών διαστάσεων γεγονότα που συμβαίνουν στον πλανήτη μας και ενεργό ρόλο διαδραματίζουν σ' αυτά οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις.
Σε προηγούμενο άρθρο μας προβλέψαμε τις πιθανολογούμενες κινήσεις Τραμπ και Πούτιν για επανακαθορισμό των σφαιρών επιρροής ή διαφορετικά την εγκαθίδρυση μια νέας Γιάλτας που με βάση την πολιτική της ισχύος θα δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό στάτους που θα περιλαμβάνει ακόμη και ηγετικούς μέχρι πρότινος σχηματισμούς όπως η Ευρώπη.
Με την σημερινή εκδίωξη του Ζελένσκι από τον Λευκό Οίκο φαίνεται πως η σύγκρουση ΗΠΑ - ΕΕ είναι πλέον σε ταχύτατη εξέλιξη.

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει θα σταθούμε σε γεγονότα που δεν αμφισβητούνται.

1. Εν αρχή ην η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας στο Ριάντ , η κατ'αρχή συμφωνία για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και η παραμέριση από οποιεσδήποτε συνομιλίες γι'αυτό τόσο του Ζελένσκι όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Ακολούθησαν οι εξαγγελίες Τραμπ για επιβολή δασμών προς την ΕΕ που τάραξε τους Ευρωπαίους περισσότερο ακόμα και από την υποσκέλισή τους στο ζήτημα των ειρηνευτικών συνομιλιών.

3. Στις 24 Φεβρουαρίου, την τρίτη επέτειο της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η Roberta Metsola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, António Costa, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέδωσαν κοινή δήλωση. Μπορούμε να διαβάσουμε εκεί:

« Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι της ενήργησαν γρήγορα και ενωμένα για να στηρίξουν την Ουκρανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια συνολικού ύψους 135 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 48,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία τακτική και προβλέψιμη οικονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένης της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της χώρας. Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Οι Ουκρανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για ένα μέλλον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αναγνωρίσαμε αυτό με την παραχώρηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ένα δύσκολο διεθνές και γεωπολιτικό περιβάλλον, τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης της διατλαντικής και παγκόσμιας αλληλεγγύης με την Ουκρανία. Τονίζουμε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να εστιάζει στην υποστήριξη της Ουκρανίας για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης βασισμένης στην ουκρανική φόρμουλα ειρήνης ».

4. Στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ως απεσταλένος των Ευρωπαίων με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς να μην επιβάλλουν τους δασμούς. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ο Μακρόν ανακοίνωσε περήφανα ότι μπορούσε να «πείσει» τον Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβάλει νέους φόρους στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ τον προβοκάρησε ανοιχτά αφού ούτε καν τον υποδέχθηκε. Αλλά το κυριότερο κατά τις συζητήσεις που ακολούθησαν φάνηκε πως δεν υπήρξε καμία σύμπτωση απόψεων, τόσο στο θέμα της ειρήνης αλλά και στο ζήτημα των δασμών. 

5. Ακολούθηκε η ανακοίνωση της αύξησης κατά 25% των Αμερικανικών δσμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα.

6. Μετά από το ναυάγιο των συνομιλιών Τραμπ - Μακρόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε άτυπη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης στις 26 Φεβρουαρίου για να ακούσει την έκθεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να ενωθούν ενάντια στην ολίσθηση των ΗΠΑ προς τη «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

7. Η Κάγια Κάλλας, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Η συνέντευξη ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από τη γραμματεία του κ. Rubio, επισήμως λόγω υπερκράτησης προγράμματος. Η Κάλλας είπε ότι στη θέση της, θα συναντηθεί " με γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διατλαντικές σχέσεις ".

8. Φαντάζομαι πως δεν θα θεωρηθεί υπόθεση εργασίας, αν ισχυριζόμασταν ότι η σημερινή επίσκεψη Ζελένσκι και η άρνησή του να υπογράψει τη προανακοινωθείσα συμφωνία για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανία με τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την προκλητική στάση του απέναντι στο δίδυμο Τραμπ - Βανς ήταν καθοδηγούμενη και σαφώς υποκινούμενη από Μακρόν και τα άλλα Ευρωπαϊκά παιδιά. Έτσι εκείνος δεν υπόγραψε και κατηγορήθηκε ανοιχτά πως "τζόγαρε με τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο" και εκδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο.
Τί κι αν σε τουίτ του λίγες ώρες μετά "μετανοιωμένος ευχαρίστησε τον Τραμ και τις ΗΠΑ και δήλωσε πως θα εργαστεί για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Το μπαλάκι τώρα μεταφέρεται σε Ευρωπαϊκό γήπεδο και αναμένονται οι αντιδράσεις (ή οι υποχωρήσεις ; ) της ΕΕ.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.